如果今年Eden拎到新人金,就真係樂壇已死

1001 回覆
3185 Like 201 Dislike
唱功都未到歌手水平嘅人拎歌手獎真係好諷刺
就好似想當年如果黃宗澤都拎叱咤新人金的話...
林奕匡葉巧琳果幾首有咁差咩
定唔係今年
去埋聲林之王做導師都俾人以為係新人
悶囉,唔係差
但真係首首都冇乜起伏
mischa造星缺賽唱嗰首浸浴明明係澎湃
到正式錄音就壓低晒 變咗好普通
sony啲歌俾人話悶話咗好多年
自從Edward chan包辦A&R之後
曾比特 同 MC 是旦一個拎到冇異議
洪嘉豪係咪唔算新人
你咪咪撚同意囉,我一樣唔同意你,鐘唔鐘好主觀,但live冇好過呢句唔係客觀事實我先出聲。事實係佢出道嗰時係好多人讚,Music panda陳伯嗰集王丹儀都話當年行內人叫佢靚仔版鄭中基

明嘅,連登大把撐鏡唔認係鏡粉嘅,咁先顯得自己客觀,但又唔知點解好鍾意入鏡仔啲post度長篇大論護航,拉其他人落水轉移視線
你講mischa浸浴好認同佢自已音樂會唱都有feel好多
陳伯悶到成日聽一半就關
但都未去到apple pie咁癡線
講起監製想順手屌埋舒文首首d編曲都悶撚到
sor無心介入你地鏡唔鏡狗爭議想撘嘴陳伯only
黃丹儀咁讚陳伯係咪客套說話咋陳伯假音都係靚聲我認同
但佢學唱歌之前唱功同鄭中基有d距離wor
Fat boy 193 Edan , 咁擺明今年捧Edan啦
陳伯呢幾年首首都Edward chan
真係要轉下監製
舒文都叫好少少
不過佢監k歌好公式化囉
明明fatboy最有實力
佢係講佢當時感覺,有幾客套我唔知,陳伯當然比唔上鄭中基,但佢出道時多人讚係事實。佢頭幾年唱得最好,之後爛聲休息,15年返出嚟雖然好返好多但都去唔返以前水準,然後開完紅館後再傷過,而家要重新學過轉唱法。佢唱咗十幾年係有狀態好同唔好嘅時候,但並唔係好似上面咁講從來冇好過,踩到同啲五音不全同一level,係嘅話前幾年唔會咁多人戥佢唔抵將佢推返上嚟

講完,大家討論返新人金啦
順手轉埋填詞,唔想再聽陳詠謙

真係好公式化,而家一聽到覺得「又係呢d k歌」
就會睇下係咪舒文9成9都中
都唔知原來佢傷左咁多次聲,唔怪得要認真學唱歌
希望黎緊演唱會唔會再傷

好耐無咁多人認真討論下香港樂壇扯遠左
鏡狗乜都話無問題架la
幾萬蚊去睇佢地走音都出哂水
理撚同佢地理性討論
莫文蔚嗰幾首都幾老土 劣過國語勁多 反而黃研覺得ok
陳柏宇出道果陣靚聲架,live一直不錯,唱得耐爛聲重新學唱歌,903頒獎禮走左一兩粒音

反而mirror姜 jer拉闊走音先叫大走音掛,以mirror唱功最好jer咁樣唱法分分鐘好快爛聲,下下去咁盡,所以都唔知有無保養把聲
洪係2018新人金
主要係華納quota去晒谷張蔓姿
你都幾撚無賴 批評陳柏宇等於鏡粉confirmed
長篇大論就係拉其他人落水 又係鏡粉confirmed
無視你自己有份回覆extend呢個話題
仲要明明鏡都唔係討論入面 你覺得周柏豪係3個入面最差就得 我話係陳伯就唔得 就係鏡粉 自卑到你要打稻草人
睇到啲字都聽到佢把聲差 收山啦
條友好癲 只要佢覺得你係鏡粉 就算你話唔係都只係你唔認
講得好啱,周柏豪係歌喉唔適合做歌手,但係唱無Edan咁衰

最差嘅Twins CD版都唔會衰得過Apple Pie
Apple Pie真係似係監製執無可執就咁掉出街算
華納讓quota 俾Gigi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞