如果今年Eden拎到新人金,就真係樂壇已死

1001 回覆
3185 Like 201 Dislike
就算係你所謂嘅'同一個tone', 入面都有好多細微變化
建議你細心聽下, 唔好人云亦云
"佢啲歌嘅變化係喺啲instrument度而唔係佢把聲嘅texture有改變"
所以就係唔好 所以香港樂壇先咁失敗走下坡

唔好同我講其他邊年邊個歌手點點點 我淨係一句講晒 今年如果被個唱功咁差、仲差對手咁多既歌手攞金獎 唱功、感情、唱歌好聽N倍反而輸 就一定係個問題
"佢啲歌嘅變化係喺啲instrument度而唔係佢把聲嘅texture有改變"

佢每首歌把聲嘅'texture'都好多變化喎
有氣聲 有咽聲, 有鬆有緊
Ian Jason 嗰D先叫冇變化, 好多首歌都係 清聲到尾
如果你講嘅細微變化係漸大漸細氣聲同實聲我覺得個個人都有細微變化
你不如講吓你眼中邊個有texture ?
不如你再認真聽下先?
林宥嘉,Head tone細節多,中低音啲chest共鳴聽落又飽滿,高音要輕嘅時候好點到即止,又可以用哂成個head唱啲圓啲嘅高音,慘歌唱嘅時候又識用啲喊嘅時候會用嘅肌肉令到聽落有啲哽咽嘅感覺
香港呢?
你拎個台灣一線比
要超過林宥嘉只有方大同,eason 軒公 學友 果d
香港好少人淨係用head tone唱歌冇比較
我覺得如果要專精一樣嘢就要將嗰樣嘢無限開發,開發唔到就要試埋其他本身唔係專精嘅領域,無理由唱咁多年Cover到出道都食老本可能我比較嚴苛?
原來香港成個樂壇都不及一個林宥嘉
香港唱歌太多老一輩,永遠要行舊一套「夾實、厚、穩、響」,好似唱古典咁,邊有人會唱其他曲風,林家謙呢類都係近幾年先有人見到覺得有趣有風格受追捧,香港樂壇落後其他地區,接受新事物程度低,又善忘,好難同人比。
Mike比Eric Kwok帶衰咗,完全發揮唔到佢嘅特點
頭兩Plug普通大路K歌
奔跑吧轉咗style,但係首歌完全係廿幾三十年前個種味道,啲人話似林子祥,講起真係似

成間環球揀啲歌都係倒退廿年前
Gin Lee同佢都係咁
你啲歌好好聽加油
其實如果viu夾硬谷Edan新人金都係玩鳩佢
同埋佢地推Edan係多方面發展
無乜必要喺唱歌方面有最significant嘅成就
只要乜鳩都有佢份都已經好有交代
Viu PR同鏡粉不妨認真諗諗
有樣野叫捧殺 佢係無咁嘅quali又要爭係好撚反效果
琴晚現場聽咗 MC唱功係好正
但都係覺得Jer先唱到個味道
(利申 有睇MIRROR演唱會)

佢兩個都係我最鍾意既男歌手
唔好爭啦 MC攞男新人金
E先生拎最喜愛歌曲

打和 Super
新人有分男女架咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞