如果今年Eden拎到新人金,就真係樂壇已死

1001 回覆
3185 Like 201 Dislike
連studio version都難聽,仲講到只係live冇咁穩定,然後將所有嘢歸咎為反鏡
mirror首首歌都過百萬view
咁都唔係mirror效應?
如果睇流量 啲獨立歌手真係慘

陳蕾呢啲永遠都係垃圾
你好意思拎佢兩個做類比,驗耳啦
tune都tune唔好仲叫高質
鏡已經拉高晒個standard 講熱度、流量 根本現今香港冇一個歌手有得同佢地揮 連張敬軒都被屌打

不如所有歌手獎金曲獎比晒佢地啦
handle唔同曲風係唱功一部份
同album嘅主題係「創作人」嘅功勞而唔係「歌手」嘅功勞(當然有唔少人身兼數職,但搞清返呢類唔係「歌手」本身嘅工作)
你分得清歌手同創作人嘅分別先啦
樂壇唔係單靠歌手
唔係話唔可以autotone,而係咁樣唔係判斷係唔係好歌手嘅方法
啲鏡狗真係癲到 真係覺得mirror啲歌靠自己實力 唔係靠宣傳同mirror效應

牙醫柏宇啲歌都破唔到百萬啦而家
奔跑吧好撚嘈
成首編曲以為返去10年前咁
Mike要黐住Eric kwok注定冇運行
個樣似屙緊屎
咁又黃唔過鄭州加油m記鏡既
我見啊家謙啲view數同鏡差唔多
我諗家謙夠佢地揮
仲要家謙真係拎曬所有歌手歌曲獎添
咁我話俾你聽,真係難聽,佢啲歌已經算易唱,都唔能夠應付自如
投最男or view數家謙比唔上姜 edan anson lo
咁你肯承認mirror啲歌流量高唔代表高質 係靠mirror效應未 啲鏡粉點刷點買你知唔知
903計
就係咬字都唔清楚,點聽到佢唱咩

再者佢唱歌完全無感情,唱曬啲字就算
雖然係K歌同佢唱得好難聽
但幾首歌其實唔易唱
吓,上年新力軍銀好高人氣咩?
其實有冇人覺得jer唱歌根本唔好聽
宜蘭食雪糕有noise喎
有時有啲刺耳
喂大佬啊 我係覺得好聽啊
點解你要我承認mirror啲歌流量高唔代表高質呢
何況 你講掂我冇用㗎 我又唔係盲撐
你落街講掂埋真係追車追廣告排隊嗰班先啦
事實係人地聽眾群大 觀眾群大
粉絲基數都大過好多歌手
你快啲逐個逐個屌醒佢地啦
首狂人日記其實原唱定mc都carry唔到
把聲太嫩太乾淨點扮癲都冇個個vibe
香港好少d厚實有質地又有爆發力嘅男聲
當年都有個單春唱到浮誇六月飛霜,依家好似直頭冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞