[10月新番] Muv Luv Alternative

1001 回覆
29 Like 7 Dislike
仲衰過辱華戰機
幾個task同期進行緊
用男主視角咪冇關係
夕呼視角/睇哂就知全部都係有關係
edf真係多怪物,muv luv隻game入hive都係幾隻beta
搞到成件事好柒
一鳩樣
辱華戰機有財團B支持先冇崩

今季三套機械人番唔及格
武藏靚好多
動畫唔使睇㗎啦,同原作遊戲冇得比,skip咗兩篇已經令人投入唔到主角心境,然後仲要光速交待劇情,feel到嚟緊政變都係一集完

咁搞法,唔出好過出。新觀眾一舊雲完全唔知搞乜,fans就吊劇情飛到支離破碎。

最後就係兩頭唔到岸

上面有巴打講得好好:魔戒三部曲唔可以一開波就做最後一部,同樣Muv-Luv三部曲亦唔應該一開始就攞最後果一部曲做。

而家就睇銷量大爆死
起碼要寒蟬咁做一年
muvluv個劇本明明同Stein gate 有得揮,但次次都俾動畫化累死
呢隻垃圾仲賣成80蚊,50蚊都唔值啦
揀錯公司賣 個IP玩撚完
其實Muv-Luv最佳動畫化時機應該係N年前我為茜狂OVA之後果段時間接住咁出埋佢(或者官方有咁諗法都未定)可能套OVA唔多賣得,結果就石沉大海啦!
我覺得完整性最重要,如果出一季係Extra+Unlimited,嗰陣已經有充足時間比啲content Farm、page、打手、舊fans喺度造勢,故事好實紅到

當然講錢係另一回事
呢類嘢同fate差唔多:唔靠充足有愛二創,好難殺出一條血路。

但我發現故事題材愈寫實,二創就愈少,相反故事本身愈神怪/幻想/異世界,二創就愈多。
動畫既優點係第一集引到我e個新人入坑買game,冇了
多個人識當打和
引到人買GAME套野功成身退啦
不如開個爆機討論PO仲實際
套動畫作品係咪太垃圾屌黎曬氣?
正常11區應該會有人屌破壞原作果類掛
咁佢又唔算破壞原作
明明有成兩年俾你整(動畫化同game都係2019年宣布),點解仲可以搞成咁,我睇ed個credit,唔係外判俾china就係外判俾韓國畫
畫得崩都算,劇情快過火箭,望住啲名台詞/場面比人糟蹋就好似望住自己個囡比人女女女,sor9ry我對ntr無興趣
我喺twitter就望到仲有fans護航,話說製作組skip咁多好有覺悟or淨係聚焦喺啲囡囡好cute/部機好型之類
(其實唔由extra開始已經注定爆死,只恨muvluv唔似無職咁有人投資&肯擺心機落去慢慢營造世界觀,雖然無職動畫版感覺喺日本唔算好hit)
明知自己都只係still breathing都仲可以搞爛,如果個ip死咗我諗age以後都無得呼吸
而家就睇下佢個integrate同immortal搞成點
(利申死忠,exogularity, 20th box & mikhail都有買,愛之深責之切,希望age唔好執
之前未玩原作覺得個節奏還好,而家玩到後期再睇返動畫先知佢飛得咁多。之後都係睇戰術機戰鬥算。真係冇眼睇
睇漫畫版補充skip左既野吧

你老味玩到咁大
木棉花凹水到限咗Pc睇唔到條片
手機先有得睇
今朝電腦仲睇到,又會咁突然既
套野應該得翻5,6集?已經無野期望了畫得崩, 劇情散
新手未必跟到, 老手想睇血流成河又無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞