[10月新番] Muv Luv Alternative

1001 回覆
29 Like 7 Dislike
三一萬能俠,超機人系列歡迎佢

AL 同 Unlimited明顯係賣日本人幾buy的悲壯感

仲有吉宗好強調人類就快俾Beta滅絕果陣都仲要內鬥,冇辦法真心團結。玩埋哂七分發展,兩分應付,一分抗Beta呢d仆街嘢
咁先現實
美國戰術機F22隱形技術為咗打嬴beta內鬥先開發
仲有戰術機型Beta……唔搞落去,AL世界好似俾g元素技術應用,搞到越來越超機人化

BTW,發現到寫呢類型類sci-fi 故仔,總係會整一/兩種架空元素做開外掛出cheat的基礎。由比較接近現實物理=用現實物理再誇張化的米粒,G元素,馬克羅斯ORT技術,機動戰艦波色子控制技術,到完全架空,無視現實物理的超級能源甚至無限力例如魔神力,光子力,三一線,g stone,伊甸,螺旋力等等。

架空元素越脫離現實物理,應用表現,科技跟機械就越超機人化。
係後Beta時代。為Beta被驅逐出地球後,爭奪地球霸權做超前步署。現實中一個正常運作,對族群負責的國家,亦會為國際局勢的變化準備定唔同方針同劇本。

AL世界,美國因獨占G元素黑科技,取得巨大優勢。後Beta時代,除佐同樣有g元素技術的日本帝國外,常規戰應該冇一個勢力夠美國揪。

同依家現實世界關鍵技術係”晶片“一樣,AL世界關鍵技術係”g元素“:邊個國家掌握更多g元素資源,更深入地掌握g元素應用技術,邊個就能夠更主導AL世界的國際局勢。
最關鍵的都係觀眾為佐乜嘢睇呢個系列:想睇悲壯感?女女俾怪物食?各種獵奇?political shit?focus番喺主角群?focus 喺成個系列的世界觀?

將以上所有元素都炒埋一碟,想一網打盡所有客群的話,搞得唔好就會變成4不像,所有客群都唔買單。炒埋一碟,必然會冇樣嘢精通。

屌Op完全唔燃
成套輕小說feel

就咁睇落我冇講錯 第一季講到12.5就完
起碼劇情唔會暴走
片頭片尾咁日常輕鬆
你老尾如果有第二季真係搵返jam Project plz
ED好難聽
YouTube 直播永遠都低清起格
唔心急真係等佢播完直播先再睇
個op真係接受唔到........
不過起碼確定咗唔會cut走125都好啲
ed嘅畫面有啲唔真實,邊有咁好有風筒比你用
今集內容唔差嘅,希望佢嚟緊會補多啲unlimited嘅嘢啦
啲聲優嘅聲係ok嘅,不過玩開原作會有種情意結喺度,始終唔太慣
btw製作組係咪好鍾意珠瀬,硬係覺得佢啲畫面特別多同畫得特別可愛,連小武喺extra世界返學果陣都喺佢側邊,明明企喺佢隔離嘅應該係我先啱
動畫第二集劇情好快

感覺今集衰在將UN篇濃縮得太緊要,冇講清楚男主同其他人既關係同埋一齊經歷過乜野,搞到觀眾就算見到班主角群都冇乜feel,變左一班路人

新參可能直接玩game/睇漫畫好d
如果你有玩過total eclipse嗰套垃圾
蘇聯都好痴線
嗰堆傀儡兵器都唔係講玩
真係打隨時一個中隊屌打全部
硬係有種情意結
覺得啲聲唔啱
始終當日既深刻劇情同埋對白
已經印左去我腦入邊
麻里茉把聲後生左好多,冇左母性既感覺
OP同ED完全唔撚夾
搵返JAM唱啦你老味
D人物作畫又係崩崩地
時代改變啦巴打, 連吉宗都賣佐個IP出去.

要停喺回憶入面的話, 就自己download番隻game睇番哂啦. 有Win 7兼容版.

我當動畫化係同一個世界觀設定, 大綱唔會差好遠的全新作品看待. 睇下動畫化之後想表達乜嘢. 會唔會將成個原作成個重心改變.
未睇第二集, 呢集畫崩程度同三一Arc有得比?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞