【支持分享】經典男裝討論區(46)【請勿伸手】

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
有冇巴打知Ettinger啲銀包會唔會做折?
見無乜人答我講笑兩句拋下磚,見今日軍火庫馬克貼左佢搵派翠克朱拍既熨褲分享,擺上黎俾大家望下。

https://youtu.be/W_SJFRaHFRw

其實一條褲既保養大致上在條片入面都講得好清楚,點樣熨、點樣保養、點樣掛、幾耐洗一次都有提及到。尤其是片入面講到一條褲理應一個星期只著一次(最多兩次),咁樣條褲先有充足嘅時間去散走啲濕氣,同鞋係差唔多的,都係需要多幾條替換。

所以有時候有啲客或者網路上有巴打要求條褲襟操可以日日著同一條又唔洗點打理,我都唔知點答佢哋好,唯有叫佢哋去返田少度或者優衣酷買番啲下價溝化纖物料,任何靚料都經唔起咁樣摧殘的。

條片入面我覺得需要特別提一提既位係,入面派翠克講到話棉無咁容易起鏡,的確是的,但係最好都係要墊番布熨,有時墊布既目的唔單只係要防止你熨燶野,同時亦都係要防止熨斗底嘅污糟野熨左落去啲衫褲度。

另外就係關於派翠克話有時可以個熨斗停耐啲去整走晒所有水氣同壓返實條線,呢個都係熨野嘅時候好重要嘅一步,但係有啲料個熨斗唔可以喺上面留太耐,例如:原色羊毛之類,熨斗在上面擺太耐容易會起左個烘,即使係下面墊左塊布都有機會,所以如果你要喺呢一類型嘅布上面壓實啲、留耐啲,最好就周不時郁一郁個熨斗,咁就可以避免有個烘。

(利申:我曾經因為咁而燙衰咗件衫要做過件,血的教訓)

至於鞋嘅部份我相信好多巴打都有提及過,基本上不外乎都係下面幾樣野:

1、擺番個鞋撐入去
2、放在乾爽通風既地方陰乾
3、如果係皮底可以在底下墊報紙或者廚房紙吸水
4、未完全乾透之前唔好着
5、乾透之後上番適量既保養乳/液
6、視乎情況重新打蠟

所有嘅保養步驟都應該係對鞋完全乾透之後再進行,對鞋未乾晒就搞呢搞路只會令件事越搞越衰。
其實呢啲都唔多算係瑕疵嚟嘅,呢個有涉及到一啲製程上既原因,成鞋鞋邊既處理方法有好多種,英國鞋、日本鞋多數會熨邊(當然唔係別士卜嘅做法,而係有一部專門嘅機器),而西班牙既鞋就多數係過完砂碌之後油一油溶左既蠟上去,大陸就一般再差啲過完砂碌就搽鞋乳。

皮底既邊始終係皮革,經過熱處理既鞋邊本身皮革內部粗糙既纖纖孔洞會收縮,亦都會同上面溶點較高既硬蠟結合得比較好。而西班牙鞋普遍冇做到熨呢一步,當然佢哋搽上去嘅時候啲蠟都係熱嘅,但係熱嘅程度唔一樣,所以擺耐左之後,鞋邊啲蠟偶爾就會有部分剝離既情況出現,亦即係係你圖入邊嘅嗰個情況。

咁當然一對鞋價錢平咗落嚟,自然就會有啲嘢冇咗,呢樣係再平常不過嘅事情,我時常掛在口邊都話做生意唔係開善堂,商人點都係要賺錢,當你有一樣野平咗,自然佢就會喺其他地方度縮番個成本返嚟。

你話會唔會影響到實際使用,其實就影響唔算好大,如果你真係咁介意的話你可以用啲高番數嘅沙紙去磨一磨(即係平時人哋用嚟整模型嗰啲),再用啲鞋邊補色油油下就唔多覺。

呢樣野應該唔構成退貨嘅理由,你都可以試吓問吓對家肯唔肯幫你換,但我斷估佢哋都係會答你呢個係正常情況,皮革係天然物料之類嘅答案,勸你慳返啖氣算吧啦。
乜嘢資料都冇唔好玩我啦老細
唔知點解你呢個問題令我好想鬧下人
如果你怕個鞋頭蝕最好都係打返鞋頭鐵,粒釘個主要用途唔係用嚟防止磨蝕
最近開始凍睇緊winterlounge wear
但發覺普遍machine washable 既cotton drawstring waist都唔平

講緊都1,600-2,000 hkd up
咁計法 我諗緊一係平平地uniqlo定自己做算

定有其他更好選擇
支持uniqlo
見牛巴講開,我又搭句咀,就算係英國鞋有熨過,放幾年都有機會咁,我有幾對放係度未著過的鞋,返來時無嘢,幾年後就咁。
其實加啲蠟擦擦佢就唔覺,又或好似牛巴所說,砂砂佢,再加鞋邊油,再加蠟,就新的一樣。
你要換係當然可以的,尤其美國店,因為換貨是美國人的日常,但換番來那對係咪一定好啲呢,我就唔敢包了
呢啲係咪運動褲嚟㗎?
條片真係解得好全面好清楚
不是啦 呢類通常係外國人係間house度上身著sweater + Cardigan
少少睡褲feel

而家outdoor既野都搞晒 諗緊Upgrade in-door既褲
咁啲質地都似Sweater多過西裝料啦!
同黃師傅做左兩件 shirt。 個 collar 位感覺好貼服舒適同軟熟,但同時個型夠挺
有corduroy / wool-cashmere/ flannel version架但香港可能唔太興
冬天係屋企都要著褲架
佢塊燙布幾好用咁, 我自己用舊tee shirt 唔夠長
裡面其實有個位Patrick講得好含蓄,就係個衣櫃。香港有幾多人屋企個衣櫃有位可以將條褲倒掉掛起?我自問夠高的都已掛曬overcoat, trench coat.
Ok ok,我唔介意人底褲都bespoke的,gogogo!
去剪一碼白洋布就夠三塊啦!
呢啲唔使團嘛
洗咗水先好用呀!
用熨斗熨就無呢個問題
皮鞋 church 喺度係咪唔入流?
建唔建議買?
其實我唔想bespoke 但RTW冇咩choice
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞