【支持分享】經典男裝討論區(46)【請勿伸手】

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
想問下Crockett&Jones chelsea boots除咗tassels之外重會係邊間鋪有?
香港?應該無啦!
今日著burgundy Chelsea boot
其實都幾好啊 又軟又唔重
想要黑色 今日去試無我碼
訂又要幾個月
除咗黑色重想買多對猄皮米白色襯休閑
早幾日聽各位巴打介紹買左對b&l sagan grand tassels。原本以為個皮底淨係行地磚會跣,結果反而係office地氈最跣,分分鐘跌親。點算好?
慢慢行啦ching
著多排磨多d就得,再唔係去打個掌
鬆左幾多
你係SAMPLE SALE買? 買個陣有冇得選加底
想問西褲拉鏈同鈕著出黎有冇唔同? 點解我見好幾間tailor啲褲都係用鈕? 定係純粹傳統
拉鍊同扣鈕既主要分別在於外觀同方便度,各有好處各有優點。拉鍊既優點唔洗講就係方便,一拉開就係,各種需要快速除褲既場合(去廁所 etc)都一定係拉鍊大勝;但係拉鍊既缺點係因為本身拉鍊比起塊布硬,所以當你坐低既時候會拱起,望落去就有機會似扯左旗咁,有人覺得不雅。

而扣鈕就掉番轉,比較唔方便(唔好話淨扣兩粒鈕就好方便,一黎點都唔及拉鍊快,二黎你坐低爆開個窿仔咪仲不雅),但係如果你有好好地扣好所有鈕,因為佢唔似拉鍊咁係一條過,而係將d力分散左去每個扣鈕位,所以坐低時啲拱起會係波浪形,而唔會俾人誤會你扯左旗。

所以其實兩樣野既選擇係各有好處,完全係自己個人prefrence黎。

當然亦都有d人係因為扣鈕要鎖多幾個鈕門,睇落多d手工所以揀鈕,但其實都係自high,邊鬼個會無啦啦拉開你個前浪睇你d鈕門?就算有人幫你除褲都唔會咁癲啦,再者如果要睇落奢侈啲,我換條鍍金riri拉鍊落去都得架。

所以唔洗諗太多,揀自己鍾意的就可以,按自己生活習慣揀。
想問新買既皮鞋使唔使上Renovateur?
定淨係cream+wax就夠
要睇對鞋本身condition點wo,好難一概而論,btw我個人主張唔好落cream
全新既Vegano brown calf leather...爬左文都唔係好分到究竟應該落定唔落
想買第一套high twist以外嘅料
想問吓大家有冇推介
不值暫時25000鬆啲 可以加少少
想大概暖啲但係唔好太重
15度到左右
顏色應該都係深灰
Loro冬天塔斯曼尼亞大家點睇
暫時睇啱都係純羊毛為主 應該會偏向嗰種feel
Smarter
Winter Tasmanian
Winter Tasmanian good ah
呢個都係好睇個人,同時都好睇你去邊度做。如果係去陳榮華或者新星呢d價位既地方做西裝,兩萬五未必做到冬季塔斯曼尼亞人。

囉佬冬季塔斯曼尼亞人其實上面都有巴打推薦,我個人都覺得幾好,不過佢係意大利果部已經講明左唔會再繼續出,我估計應該係會用其他新系列去替代,而家應該都仲有少少尾貨,因為我近排叫料都仲叫到,呢方面你可能要問番你幫襯的鎘頭睇下佢地有無,畢竟呢本野都唔是度度有。

如果巴打你無打算著大褸,而係十五度左右直接一套衫出去想要暖啲,都可以考量下囉佬有本野叫茄士咩希望,入面有隻四百四十克重九十三巴仙一百七十枝精紡羊毛溝七巴仙茄士咩既料,我近日做左兩套,一套藍一套灰,個手感同垂墜都非常好。仲未夠凍著,而且係新衫所以我答唔到你粗暴使用下襟唔襟著,但暫時就咁著上身笠下我覺得幾好丁。

貴套裝料差不多是囉佬、好撚犀利、屎痂寶、杰尼亞既天下,杯尼亞我唔熟,因為我用得少(無論俾客定俾自己),呢個要留番俾其他巴打答睇下有無推薦。好撚犀利的話佢地既冬季合恩角我覺得唔錯,表現同手感都幾好,但係佢地再貴上去既輝好多都係高枝溝左寶石粉、貴金屬線之類,我個人就覺得有點兒濕尻。屎痴寶既一百五十枝唔錯,如果你筆直再多啲,佢地有本一百八十枝既三股精紡叫奇蹟都幾好,做過兩套俾客真係好靚,不過就好貴。

難得你筆直上到兩萬五,無理由唔推呟貴野俾你係咪先?
d 譯名好獵奇
唔推屎馬他?
Cape Horn 我摸過 印象一般
合恩角平一截嘛,不過個垂墜幾靚,屎媽打唔是唔推,不過我自己無乜點做過佢冬天果部份所以評論唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞