【支持分享】經典男裝討論區(46)【請勿伸手】

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
牛巴果然有料
我窮撚黎,唔好屈我
唔該師兄 google見到leather healer仲有Berwick睇下
你不如俾張圖黎睇下先啦,你心目中想要既樣
p記應該都中你描述?雖然都唔exactly係naples style
相入面咁就好多都做到,呢隻都唔係好「拿玻里」姐,你係咪俾人水左
我講詳細少少費事俾人誤會,相入面呢套衫確實係拿玻里裁縫做,但除左個加左好多彈袖棉既抗露連奴同埋到底既前省之中其他野其實都好普通,香港的話應該都有地方做到不過可能要爆你筆直少少。你話是咪非常有拿坡里陣除我又覺得一般,同柯拉尼奧魯糍亞奴差不多,除咗根據地係拿坡里之外,基本上好難去代表拿坡里。

如果你要做魯比拿滋、安東尼奧班尼高、安東尼奧拍斯卡里挨盧、拍柯尼、皮洛滋、索里圖、或者阿托連尼呢幾間既呢兩種感覺(佢地每間都有少少唔同,頭四間偏乾淨丫型剪裁,四開裁法為主,身少結構但多數會落肩墊抗露連奴、細工;後幾間著上身頹啲無咁挺,多啲垂墜唔似你圖入面的咁乾淨少結構,剪裁偏丨型,多數做士巴拿卡米糍亞)就難啲係香港搵到。
相入面咁就好多都做到,呢隻都唔係好「拿玻里」姐,你係咪俾人水左
我講詳細少少費事俾人誤會,相入面呢套衫確實係拿玻里裁縫做,但除左個加左好多彈袖棉既抗露連奴同埋到底既前省之外其他野其實都好普通,香港的話應該都有地方做到不過可能要爆你筆直少少。你話是咪非常有拿坡里陣除我又覺得一般,同柯拉斯奧魯糍亞奴差不多,除咗根據地係拿坡里之外,基本上好難去代表拿坡里。

如果你要做魯比拿滋、安東尼奧班尼高、安東尼奧拍斯卡里挨盧、拍柯尼、皮洛滋、索里圖、或者阿托連尼呢幾間既感覺就難啲係香港搵到。(佢地每間都有少少唔同,頭四間偏乾淨丫型剪裁,四開裁法為主,身少結構但多數會落肩墊抗露連奴、細工;後幾間著上身頹啲無咁挺,多啲垂墜唔似你圖入面的咁乾淨少結構,剪裁偏丨型,無特別要求的話預設多數做士巴乸卡米糍亞

錯字
睇屎人咩屌

Btw 正皮左
支持粵語
https://www.instagram.com/p/CVKrcJHJdmM/?utm_medium=share_sheet

6x1大家點睇 好少見人做 會唔會好難carry?
因為視覺上同物理上既原因會令六扣一睇落比六扣二桶,六扣一要著得真係好睇對穿著者個身材要求比較高,唔係講做唔做尖呢啲後天野,而係骨架要夠大、個人要夠高著六扣一先會好睇,就算啲米八幾韓仔著睇落都會矮左咁
十零套,即係一個月最少一套,你問吓有邊個咁黐線
一套一萬都十幾廿萬一年啦,仲自稱窮L
我唔理,我就係窮撚
你未計佢每日fine dining
我琴日晚餐食餃子
矮嘅係咪學溫莎公爵四扣一好啲?
雖然好多時唔夠高既人都會拎愛德華八世出黎講,但比例本身好似佢咁好既又有得幾多個?連登仔夠成日笑郭富城矮,但論著衫黎講佢個比例好過九十個巴仙以上既香港人,直啲講句就係個按原比例縮細左既鬼佬,頭又細,著乜都好難核突得去邊。

有時有啲野好現實,即使係西裝係人稱最可以修飾身材既衫,但靠既係咩?利用結構打假波、款式產生視覺錯覺、剪裁調整比例。

啲睇落特別瀟灑、特別唔同既款對個人既本身身材比例要求咪愈高,我當你講四扣一、六扣一點解睇落去會矮左,其實同西裝腰袋加袋蓋同一個道理,因為佢會將你上身既比例拉低、拉長,望落身長左咪睇落矮左。

就算你拎番愛德華八世黎講,佢著四扣一望落都係矮架喳。

無搵到佢著六扣二既相,但你對比下佢著番正常單襟扣鈕既相,望落都高啲啦
主旨係:你比例好、夠高咪試下囉幾好呀,比例唔好又矮就乖乖地令自己望落順眼啲再算啦,凡事有先後,先求乾淨好睇舒服再求特別,你好睇得黎特別先係好事,柒得黎特別只會變左特別柒架喳
lm
呢本乜書? 好似幾正
感謝師兄解答 我再做下research先 謝謝
D舖頭名睇好耐都睇唔明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞