【支持分享】經典男裝討論區(46)【請勿伸手】

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
我都唔知比乜建議呢個師兄好。一個平日唔會著西裝嘅人,去做套成萬蚊的西裝,好似唔知為乜咁。
不過話說回來,婚紗咪一樣。
成衣西裝很難避免更似「返工」,一套做得似樣嘅西裝,著上身點都醒神啲!
暫時未遇到邊件衫咁神奇可以改變我人生
幾年前租過Mode,婚禮時著DB,而個件衫依家睇都係偏窄,收腰過度既。

我就老派少少,玩極都係Single button peak lapel,dove grey,唔見老婆有投訴,至於件mode... 依家睇返真係不了,一來唔太fit,二來色太smoking jacket唔好睇。
幾千蚊件jacket唔使上位先買得起嘅
不過俾多少少後悔嘅機會率就低d
其實唔洗下下講手工,就咁講著出來既silhouette 就已經好易睇

入坑第一對皮鞋

收工無聊上SOGO兜個圈
Regal呢對一千有找
又幾靚仔唔差喎 試上腳又幾舒服
買黎做水鞋一流

有budget嘅新手都可以諗諗 與其買Berwick又窄又痛 CJ/ Alden 又上唔到 買黎返工粗著一流
想唔似番工特別啲,簡單啦做套dinner suit一了百了,反正番工都唔洗著老西,結婚搞婚禮係儀式,婚紗都洗得錢,都係one off,西裝何苦係都要做番啲「番工衫」
咁晏晝著乜呀大佬
Dinner suit is for dinner ah
咁要睇番個巴打點安排喇如果淨係搞夜晚果場咪perfect池
好耐無入post
近排入左2對Cordovan
上面個對你同人買?
No
Both tassel
alden whiskey?
2對都是CJ啊

CJ個鞋型啱我d
上面嗰對係咪harvard?
上面張相應該係alden你唔用自己對鞋張相既
Diu

原來我post錯相
一次2對
大戶
165矮撚夠名,點著都好7

好野執下一間又一間,平野就一間一間咁開,雖然商業上賺錢能力汰弱留強係現實,但劣幣驅逐良幣,消費者長期唔理品質只睇價錢既消費方式,遲早搞到咩好野都無晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞