【支持分享】經典男裝討論區(46)【請勿伸手】

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
我都有興趣買
你打算係香港定官網買
JR 執, 希望有其他廠買起佢喇.
香港有得買?本身諗住英國訂
Armoury 不是有嗎?
聽講好似唔賣,150年的家族生意

依對好耐之前買但好少著,想問下身著深灰西褲同深色牛仔褲,上身著咩色恤衫會好睇d 自己多數都係白色恤衫襯
白同粉藍都okay啊,不過呢對我覺得襯tee好似仲好
頭先tst tassels見到有對made in span既tassel loafer2000蚊有找 點睇 我無影低 上官網又搵唔到𠴱對鞋
係咪paraboot呀
Luxire
https://www.instagram.com/p/CUwXXEwpDV0/?utm_medium=copy_link
Felix無錯係一個阿叔
但你跟佢著應該都冇死錯人
好過你著埋d mk旺中款去結婚
我個人就好鐘意browns個style
岩岩先係佢到整左套3件頭結婚著
夠涼著返長褲
關於成衣同訂造呢個問題其實都已經討論左好多年,兩邊都各有支持者,其實無話絕對邊個好邊個壞,其實只係受眾同需求既不同。

成衣講到底係做好左既衫,無論佢地既版型點樣去變化都好,始終都係固定左。有好多人會唔明,點解成衣批量生產,有住大量生產從而降低成本既優勢,點解我地都仲會話同樣價錢底下成衣通常會貴過訂造。

無錯,單從生產成本上面去睇成衣每件攤分既生產成本遠比訂造衫來得低,但大家唔好唔記得除左件貨本身既生產成本之外,成個生產過程入面仲有好多其他既成本係需要計算係入面,包括︰原料既存倉成本、生產左出黎但賣唔出既耗損、每季推出新產品既市場推廣成本等等,因此佢地每件衫既利潤率必需要拉得夠高,先可以抵銷番其他方面既成本。

就好似岩岩呢位巴打所講,其實如果你唔知道自己要既係咩,成衣其實係好好既選擇,比起要訂造一套滿意既衫,成衣實在係方便太多,只要去經銷既地方著上身試一試,岩就買、唔岩就去第間,唔洗又揀布、又試身,又驚呢樣又驚果樣。當然,就好似岩岩所提到,成衣係一批批咁做出黎,所以為左最快咁賣晒佢去降低其他成本,版型設計上係唔會以個體為考量,而係盡量令件衫可以俾「最多人著到而望落去係可接受」去設計,所以係平衡、比例上黎講,絕大部份時間係無辦法做到最理想既狀態,除非你本身個人既比例就好好著咩都靚,如果唔係點樣都會有啲唔到位既地方。

咁講番訂造,訂造由於係一個個客咁去處理,所以係開版既時候可以就番個客既身型(如果間野係單獨開版的話,如果唔係單獨開版在我眼中唔能夠叫做訂造),而當中亦涉及到製作既時候可以利用更多需要人手處理既方式去客製,令到件衫做出黎更加貼近個客既身體。當然呢層涉及到既野就更多,包括幫你試身既人既審美水平、間野處理同製作件衫既技術水平、客同鋪之間做唔做到有效既溝通等等,變數比較大。

咁既然講到訂造個變數咁大,出到黎又未必係好咁,咁點解仲要訂造呢?係間鋪有一定水平既前設底下,件衫做出黎既自然度會比起成衣好好多。

咩為之自然呢?最理想既狀態係可以掛係個人身上好自然咁包覆住上半身,件衫係好自然咁懸係人身上既感覺,無論係望落去定著上去個感覺都係舒服,件衫既重量係會好平均咁分散係條頸同膊頭上面而唔係集中係一點。如果你從來無感受過呢種感覺而你面皮又夠厚的話,我會建議你搵個機會去香港最好既幾間鋪,問下佢地有無同你身型接近既人既衫俾你笠下,試一次,你就會明咩叫做一個好既肩、頸包圍感;再睇下佢地掛係人架上面既衫(或者佢地店員著住既衫),布料垂墜落黎既感覺,你再去望番成衣,去睇下個分別,你就會知道成衣好多時係無辦法做到呢一點。

成衣其實一直以黎既賣點都係即買即有、方便,係自然度上其實一直都只係追逐緊訂造,佢有佢先天既限制就係流水線生產同埋開版既問題,同訂造由頭到尾都係根據住客人既身材去做既情況相反,成衣係開版時從來都只可以係憑空去假設一個穿著者出黎,而消費者同呢個假想穿著者身材比例上多數都有出入,呢方面成衣可以話係唔會有辦法做到訂造可以達到既水平。

所以講到底,到底買成衣定係去訂造,完全係睇你自己到底係邊種人,如果係求方便,身材又經常變化,買衫係為求番工或者襯下衫,其實成衣真係唔錯既選擇;但係如果你自問有要求,對於線條、審美比較敏感的話,咁你只可以去訂造,而且只可以揀入場費比較高既鋪頭,因為平價既訂造鋪頭連獨立開版都無,其實真係晒氣。

咁當然,即使你去到最好既訂造鋪頭都好難話第一套衫就完全滿意,呢一個要求係不切實際既,多少需要做多幾次去磨合去溝通,自會做到你心目中最理想既衫出黎,但只要經過在呢一段磨合期,我相信絕大部份有水準既鋪頭所做出黎既衫,都係成衣所無法比擬既。

雖然我講到訂造咁好,但歸根究底唔會俾所有人玩既野,點解?原因其實都根簡單,因為個入場費貴、因為唔方便;如果真係做一套起兩套止,平日唔考慮將呢類衫拎出黎著、打扮下自己的話,其實真係無必要去訂造,買下成衣試左岩身就買唔洗煩仲開心。仁如果你係有追求的話、平時生活都會著呢類衫的話,我會覺得投放番多啲時間同錢係一啲好既產品上面,我個人認為係好好既投資。

至於話剪裁修唔修身呢啲野,其實訂造既時候係可以同佢要求的,網上面既圖唔可靠,呢個世界有樣野叫「相鋪」,空間扭曲唔係港女扮大波扮大籮專利,好多下欄鋪頭既相都會落晒針、空間扭曲完自擺出黎,最好既方法都係上鋪睇,實物就一清二楚。

同埋唔好當西裝萬能,如果你本身有個肚腩,要著完西裝睇落去好「士黏」係嘥鳩氣,你個肚本身就係度,就算做到幾貼身你都係有個極限係度,遮就可以遮下令佢睇落無咁明顯,呢樣野就做到的,但如果你話要睇落去好瘦,去做尖做下有氧減肥好過啦。
Felix個taste幾好IMO,雖然我從來無響佢樹做過衫,但佢俾啲意見一般黎講唔會點伏(除非個客本身好難搞咁佢就會乜都順住個客講)
非常中肯呀!
成衣都係跟番置頂啦 suitsupply真係屌打哂所有below6000既”tailor made “
置頂既係討論左咁耐既成果黎😂
點唔信邪再問,問幾多次都係suitsupply 之後DB BT
再有要求先再上
著開所謂3-4k tailor made 一著suitsupply都已經番唔到轉頭
無free shipping
我反而覺得ss適合推人落火坑買貴啲
Ss啲衫quality開始ok d
但經歷完啲bug位之後
就會再睇吓啲貴啲嘅
咁我覺得drakes 同ring jacket d RTW都幾好既問心
係 始終有d位唔岩心水 左改右改 每改個位又收你錢 改改下不如直上😂
SS d MTM就直頭貴
改還好
我買過都唔使點樣大執
係條褲我覺得嘅較大問題
佢Mtm 又真係貴
服務上Db 我覺得真係好好多
SS我就係試過條褲 覺得要大汁無買 SS 多數買單褸😂我改手長就搞點
其實需唔需要改改幾多係因人而異,人人體格唔同,成衣就是做起左咁就咁,真係睇你個人夾唔夾個版既setting
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞