【支持分享】經典男裝討論區(46)【請勿伸手】

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
睇黎都係要做翻翻譯

抗露連奴 = Con Rollino
士巴乸卡米糍亞 = Spalla Camicia

前省 = front darts
柯拉斯奧魯糍亞奴 = Orazio Luciano
魯比拿滋 = Rubinacci
安東尼奧班尼高 = Antonio Panico (Panico P發B音)
安東尼奧拍斯卡里挨盧 = Antonio Pascariello
拍柯尼 = Paone
皮洛滋 = Pirozzi
索里圖 = Solito
阿托連尼 = Cesare Attolini
牛巴真係好pro
我係一個新手去嘗試學著menswear
因為人大左 希望著得成熟d 同埋越睇越中意
不過唔知點入手 同埋有d貴真係
好驚做完d衫出黎好7
慢慢黎囉睇餸食飯,無論玩乜都好都要交些少學費嘅,我成日覺得人總要喺自己既錯誤中學習,自己唔食過屎係唔知自己衰啲乜,睇書睇相都係得個睇字,紙上談兵無乜意思。

講到底每個人嘅身形、氣質同樣都會有出入,著衫去到最後都係要融入番自己生活上面,點樣喺舒服、好睇、自然入面搵平衡、搵岩自己既風格係一條需要時間同心機去慢慢行嘅路嚟,雖則話有好多同好可以幫到你俾意見你,但係去到最後都係要自己一步一步咁行。

急唔黎的。
尋晚爬返舊文爬到好夜
發現原來好多野自己都唔識 真係大把野學
不過真係 要出去試下唔同既Tailor 先揾到自己想要既野 都未計我見d舊文ching話自己去揾師父嗰d
不過呢樣野都係留比d高手去做
自己連點樣去表達自己想要咩都唔識講

以後真係要多d入黎同大家學野
比心機揾多d錢先 衫都無錢啊真係
影個時無事,依家濕曬

想問 Spier & Mackay既裇衫係咪比較皺?
等左2星期黎到發現好皺
燙完都好皺。。。
我冇呢個問題喎
你嗰件咩料黎
請問monti 裇衫 fabric quality 如何?
普普通通
想請教下大家
除左會去Tailor到做衫 重會去邊到買其他item, 例如chino, over shirt, polo shirt呢類
我行左好耐 好似得U記比較岩
係咪因為個人cheap?
The Anthology,Prologue 都好似有少少RTW items賣
不過我冇試過 唔知質素幾好
睇下有冇其他巴打拋下磚
有陣時都會
Casual item or粗用野會買rtw
Shirt因為我唔喺香港
費事叫香港tailor ship過嚟都會喺local買rtw
入左四件香港唔係好覺有嘅 到手有機會都擺上嚟share
或者有陣時真係好抵買都會買
推介就冇
啱啱一開始買咗少少ss
褲我覺得版型要試清楚啲
jacket抵玩嘅話都可以買
Shirt 正價唔值
另外有買過嘅canali等調貨
Eton等改好
Chino咪又係西褲一條,只係用料係棉斜布。
基本上我只有Polo係買現成,通常係BB同鱷魚仔,平價就A&F 或者Lands end.
Overshirt RTW都唔多牌子啦
無印一票
我都有買無印
無印樽領薄冷衫
Uniqlo買左d 少少winter loungewear
遲下去無印望多轉
無印冷衫,uniqlo polo
要乾洗既野我會買貴d
當然你話你著一季就丟就..
Unuqlo polo不了 隻料好快臭
m&s好啲
Muji冷衫減價我記憶中幾平
應該唔會貴過乾洗幾多
所以我會買premium少少既長著 加乾洗
當然買一兩件著一季就算is ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞