【支持分享】經典男裝討論區(46)【請勿伸手】

1001 回覆
13 Like 1 Dislike

著緊無印樽領回
我連無印S都太大
你地唔好咁 我重係肥仔黎

Boot season
呢對幾靚
新手請教
我對boot頂果4/5個鞋帶位係類似勾咁
可能我唔識綁,成日都成排鞋帶脫勾而出
係咪我綁錯呢
我兩隻都會買
因為通常呢啲平平哋rtw 都容易買啲
名牌子我買唔起
其他又要等
加上有陣時污糟嘅風險比較高唔捨得着好嘢
幾年前係倫敦CJ,店員教好童軍/軍人綁法,扯實兩條繩,向左向右向Hook拉緊,快速綁上Speed Hook,但唔熟手好易甩

https://youtu.be/LB9vIpuYYdc

一般唔想甩就綁上Hook後扯實,去到頂扣再紮好
我夏天discount sales入
而家拆好撚開心
冇圖喎巴打
收到野應該開心share
我依家先同人傾緊
覺得Speed hook 其實唔會比普通穿eyelet快
有時仲會勾到褲腳
All eyelet 我覺得好麻煩,著慣Speed hook係快D
對我嚟講除咗快,仲可以綁緊啲(兩邊quarters中間唔會有鞋帶頂住),可以減少腳背啲多餘空間,令對boot fit啲
Chelsea boot黎講 大家會揀JM Weston定RM Williams?後者好似比較粗獷?
想買件shirt jacket/blouson睇下大家有咩推介
睇中armoury呢件但係rtw 好似有啲貴

https://thearmourygroup.myshopify.com/products/cotton-panama-3-pocket-blouson?variant=39357113106503
鳩綁都ok
自己覺得Chelsea 都係要姣姣地先好睇
Agger
其實carmina chelsea boot唔差
點樣為之姣姣地?
今日著下燈芯絨孖襟
睇完007 都想整翻套corduroy
我定義係貼腳啲,尖頭啲,唔係storm welt

粗獷

正常

姣啲

想整便整
明解
粗礦大把款可以,Chelsea可以走近另一邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞