【支持分享】經典男裝討論區(46)【請勿伸手】

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
新丁想問,double breasted 係咪formal 過single breasted?

平時唔洗著suit, 最formal/smart 嘅時候都係一件oxford shirt 加條chino 甚至牛仔褲就夠,但有時想試下再dress up 少少,見到類似呢種brazer襯白T喺底好似幾好睇:

都係aim深藍色,係咪single breasted 會好d?

整件navy hopsack
mtm最平好似4千幾都有?
想問下Loro有冇咩冬天布做單褸係抵玩?
佢個quality我覺得貴
Loro得貴野係抵玩
我有塊navy cash plain weave都想試吓咁做
天氣好心情好+1
好想快D到冬天
我都係典型55身,但又鍾意高到cover 到肚臍
望落都有12寸?
果然眼利呢條啱啱好12寸
太凍又好煩厚褸好貴呀
20左右就最fat fat la
cover肚臍係咪已經算好高?
我覺得係啦,我都唔係條條造到咁高
靚野都集中在冬天
諗住今個冬天造件gun club check odd jacket
目前睇岩fox brothers sport jacketing 以下兩塊布, 諗緊呢兩塊邊塊會易襯D

1.
https://www.themerchantfox.co.uk/collections/sports-jacketing/products/sp4

2.
https://www.themerchantfox.co.uk/collections/sports-jacketing/products/sp29

第二塊隻baby blue好特別,但諗緊下身會唔會好難襯
呢件係新A記佢地post, 同你圖2同一塊布 叫有個效果圖比你睇吓易唔易襯

小弟就最近亦喺DB到落咗Order做 圖2 塊布, 等fitting
除咗Fox, 你亦都可以考慮Holland & Sherry嘅Sherry Tweed / Cashmere Pure Opulence(應該幾貴)

圖二好d,多左藍色比你喺衫褲果度可以pick up 返
成個look 就會比較和諧d
好多sherry 同好
我今年就造左sherry kash, 另外有朋友造緊sherry alpaca
Cls 一堆hs有錢佬…
收到風你都整左套airesco...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞