【支持分享】經典男裝討論區(46)【請勿伸手】

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
影多張大家研究下
Maybe
呢對唔係bespoke
皮革選料一定冇咁靚咁工整
真沉船皮個紋好少咁規整

我手頭上有一個card holder同一個鎖匙扣都係沉船皮

當然我唔敢100%肯定,但我覺得佢更似係近幾年新出既仿沉船皮鞣製方式既新品,最好既區別方式係聞個味,真品鯨脂味係好重的(岩岩做好果一兩年)

巴打,香港邊到有得呢塊羊毛布整西裝
Loro 黎
呢個同bespoke唔bespoke關係唔大wo師兄就算係CJ啲rtw你都唔會見到一個直一個斜咁裁啦
但係呢對exactly就係new & lingwood made by CJ

我都幾肯定係真沈船皮 因為佢有些微凹凸感 亦都唔似hatch grain leather咁硬

不過根據style forum睇應該都成10年前出
如果係CJ做到咁既樣咁都應該幾大鑊,除左n年前sky fall 完左之後果轉水準跌到仆街果一兩年之外我未見過CJ 出品啲finishing咁差

Btw咁你聞落係咩味
Btw我講仿果隻當然唔係講hatch grain,而係幾年前聲稱配番個Russian reindeer 條formula 出黎新整既「Russian reindeer」,只不過新野唔用鯨脂。
你講J&FJ呢款? 佢好似仲浸埋海水
https://www.millhandmade.com/russian-calf
呢隻皮都幾臭

我唔知鯨脂乜味 不過呢對同我其他鞋個味都不同
其實有第二間廠都有出,鯨脂個味係有少少腥臭,都幾攻鼻下。
我呢對個味應該散左好多 都成十年前出
依家聞落有少少似海味鋪咁嘅味
咁就唔知了,因為平時做起頭果幾年基本上你企喺度都會聞到浸味,浸味係有少少似海味味嘅,但係我覺得再臭啲。

我會有咁嘅疑問係因為望落第一眼覺得同我見過嗰啲唔係好一樣,我見得比較多嘅係似下面兩張圖咁嘅樣

鎌倉係咪係希慎開左鋪
有冇巴打上過去望望有冇正野
fresco 西褲加里係咪違反左通爽既原意
但唔加又係咪好吉腳唔舒服
開咗好耐吓
買過幾次嘢
怕吉肉就啊好揀high twist啦
Mohair mix仲吉過high twist
同埋吉d逼巴士地鐵有著數啊
又敗家了
買左幾銀
今日短褲仔,聽日十五度
係咪G&G有人幫我望過冇我size
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞