【支持分享】經典男裝討論區(46)【請勿伸手】

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
新手求教 想買meermin 但唔知size
都係靠著襪 用尺度
見shipping 寫要3-5日
實際想問要幾耐?
1、跟size guild
2、咪3-5日,通常呢啲online store都係DHL
Soundman Clarke Chino,Ref英軍款
本身有三件wool jacket, 考慮緊造件100% cashmere既odd jacket, 想問下質地上黎講cashmere一般係咪causual過worsted wool?
同埋如果100% cashmere 會唔會好易著殘?
想問下cwb 有無邊到有皮鞋買?
見第一頁d 牌子好似集中中環多
想問造shirt 有冇特別介紹定係都係第一版
ascot chang
1. No
2. 我假設你係講緊300幾克到400幾克,水波紋finishing jacketing/overcoating,做褸其實還好,如果做全裡的話基本上着10年八載唔會有咩大問題,當然我唔會假設你好粗用,如果你真係着得非常非常粗的話(例如成日着住件褸手踭喺張枱上面磨etc),咁樣手踭個位可能要打個皮patch補強下,但一般情況下係唔會出現呢個問題。

題外話,其實你第二個問題有少少似問緊:
到底羊毛襟啲定係棉襟啲、到底linen襟啲定棉襟啲諸如此類嘅問題。其實問黎冇乜意思,亦都唔識得點答你。

重量、織法、纖維粗幼度、股數、每寸針數等等都會對塊布嘅耐用度產生影響,舉個極端例子,就算同樣係「恤衫棉布」,100s 2plyx2ply oxford料同300s 2plyx1ply poplin料兩個耐用度都差天共地啦,後者一定快著殘好多。

問嘢嘅時候盡量俾多啲資料,咁樣人哋比較會容易答到你問題。
銅鑼灣過中環搭地鐵都係15分鐘,本身靚野就一定係集中喺中環㗎喇,食嘢又好、衫褲又好,呢樣係既定事實。如果你真係懶得咁交關嘅話,上網買啦,不過唔試鞋買唔啱size就後果自負喇。
感謝賜教
新手仲學緊野,以後會再問得好d
大家交流互相學習下姐
唔好意思 想問下suede jacket新買返黎洗唔洗搞啲咩
過唔到去就唔一定係懶既
不過都多謝你意見雖然答不對題
前排爬過文
最緊要應該係衣櫃要放吸濕
防水睇你想唔想噴
想八卦下可以有咩原因去唔到
幽閉恐懼唔入得隧道
會暈船浪
畏高搭唔到直昇機
唔識游水
香港防潮真係一個must
因為時間有d 趕
日理萬機到咁?試鞋你最少都要預個把鐘wo,鳩試同無試無咩分別
買鞋交小小學費都可以, 唔岩size平一半放, 買同一個brand錯夠3,4次應該點都中
CWB SOGO都有T記, 不過細間
Sogo t記仲少野過k11 musea
唔係日理萬機
聽晚突然有需要諗住買對靚少少既鞋
但就係得好少時間可以出去買到
本身個function係銅鑼灣附近先諗住時間易就d
我搵過都係sogo 有間,睇下仲會唔會有d 隱世小店
可能我講說話難聽,但呢個故事真係教訓大家做野要要預時間,要好同靚唔係淨係課金就得的,試鞋同揀鞋係要時間的,唔係你望兩眼個款笠上腳笠得入就叫岩腳的。我向來recommend 巴打們睇岩款試鞋,著左入去都起碼著番20分鐘,因為有啲野你要著耐少少先試到。

如果你係咁重視件事,點都會抽到時間,出轉中環洗幾耐?如果你唔重視既咁鳩買咪算。

你又唔係買independent bespoke maker野,香港得豆腐潤咁大,量產成品鞋要高品質既本身market都唔係大,坐貨成本又重,會有啲咩隱世小店孭得起呢個成本?大佬啊唔好咁痴線啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞