【支持分享】經典男裝討論區(46)【請勿伸手】

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
個襟咁大開咁細個鈕門🙄

舊鞋一對!好耐冇著過襪,有啲唔慣
先唔講造型上個人喜好嘅話題,就咁睇第二張掛喺衫架度既圖,個鈕門都應該差唔多成寸長喇啵睇落
工場做到
只係你唔Mon住一定會做錯
條白Twill本來就係整軍褲,出來係普通Chino
有啲細節位係要用特別嘅機器去車,做開西裝褲嘅工場確實係做唔到㗎,當然如果你只係講緊啲袋蓋啊、車多幾個袋呀之類呢啲就做到,但細節上點都唔及得專門做復古復刻嘅牌子坐得咁足

Break in 有點痛苦
呢個真,起碼工場無打棗機,好多打棗位都做唔到。
而且他們造慣幼細嘢,造粗工硬係少咗D味道。
之前上嚟問過唔該晒各位
落左單smarter
依家好多套都想要
其實同牛仔褲係差唔多嘅道理,你要返以前嗰種軍裝嘅感覺就一定要跟返美軍本書個規格去做,但係嗰個規格用嘅機器有好多都已經因為太落後而淘汰左,市面上得返啲現代機器唔會再出返嗰隻,凡舉啲老式鎖鏈車,打棗機諸如此類如果你要有返嗰陣時嗰個味道,都係要同返啲復刻牌子買會比較好,西裝舖或者西裝工場如果冇果一類嘅器械,基本上係做唔番嗰樣嘢出嚟。

你比普通人睇可能就覺得冇分別,但係如果真係熟古著、復刻野嘅人見到真係會當你着「朱耳盛」㗎。
試吓搽啲潤手霜係個鞋嘅內籠同鞋踭,會好啲
順便同大家講個冷知識,呢個世界上大部份軍隊嘅制服都係有明確嘅規格,尤其是美軍,佢哋甚至有一本書係記錄咁多年以來所有美軍同埋美國嘅紀律部隊不同年代所使用嘅制服嘅規格。所謂嘅規格唔止係幾多個袋之類咁基本嘅嘢,而係細緻到個袋嘅尺寸係幾大、件衫嘅各樣尺寸比例、版型比例、車線方式(幾多行線、車法、用咩色線車)、使用乜嘢材料等等都係有詳細記錄。

好多玩復刻嘅牌子例如「胎麥開」、「孖𢯎撚」之類都會參考嗰本書。舉個例「胎麥開」之前就出既軍靴,好多時佢哋平衡車嘅四條線都會係唔同顏色,我見過大陸同台灣一啲唔太認識軍品既人既開箱,大部份都以為係「胎麥開」自己喺經典款式上面加啲得意玩味。

但查實當年嘅軍靴確實係用唔同色線去車,因為當時物資短缺,同一隻色嘅線唔足夠車咁多對鞋(因為軍品要講求耐用同可靠性,所以車多幾行線),所以先至用唔同嘅線配搭住咁樣去車,如果而家你搵返參考資料,書上面記錄嘅嘢係詳細到第幾行線用乜嘢色都寫得清清楚楚的。
你叫一般裁縫佬跟足本書啲規格咁去做,先唔好講佢哋有冇機器呢個問題,你淨係叫佢車四行線每行唔同色佢個心都屌到你上天花板啦
比多兩舊水飲茶應該會屌得細力d
利申:冇玩開
Alden full strap loafer 係咪只可以上網訂返嚟?

睇Tassel好似得986
好靚 好醒神請問係咩牌子?
繼續自己接自己龍拋磚,今日其實十部分時間都係就咁唔著褸,係影相果陣笠一笠上身

今日係德屌白玫瑰毛呢深灰人字紋一套,卡路里佛純白牛津紡恤衫,加賀健二謹製七摺茄士咩呔,拋路阿不沙提白麻袋巾,最後老笠左朋友隻江詩丹頓黎襯衫。

鞋唔記得左影。

好奇一問 以牛巴角度
點睇復刻牌子既材料/造工/剪裁質素?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞