【支持分享】經典男裝討論區(46)【請勿伸手】

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
carlo riva lino arsenal
uniqlo
Alumo cashmerello
我買左一隻褲夾 著完就吊佢一日 之後掛返普通架
小弟對西裝冇咩研究,平時冇著開
但嚟緊結婚想幫自己同老豆外父做套西裝
Budget大約6k,睇咗幾間,
Brown's(女友話覺得似返工款多)、英倫、A Timeless、mode tuxedo或者852 tailor
想問下巴打有冇邊間可靠啲?或者其實係伏?
睇頭post, Brown’s and Dream 啦
其他整完都會後悔
或者CR
6k 個筆直唔上唔落,好難攪。
你未婚妻可能習慣「登台衫」那類款式,呢度就應該幫你唔到的了。你去番那些專造婚禮衫的鋪頭可能啱口味啲,而且又平啲。
6k 的話,DB 好似做緊消費卷優惠, 可能要補少少但應該都勉強meet到你筆直。不過如果Brown’s 都似返工衫嘅話, DB應該都唔會合你口味
佢好憎登台衫款㗎,佢話睇ig啲相,啲西裝好似好鬆身同有啲大叔(可能因為相中人有啲年紀

佢睇開嗰個好修腰好slim嘅款BT同DB做唔做到㗎?
見brown's 好似多啲新郎哥tag佢,DB反而唔多,但DB又好似經驗多啲,所以都唔知點揀
我覺得如果有比較大意見
不如睇下邊間ig你地比較中意
始終到時Db bt 出到嚟唔係你地心水仲煩
睇過吓mode tuxedo, 852 tailor,啲款同配色望落唔錯,但睇評價就好參差,呢度各位巴打又話做完會後悔/唔推介
鐘意呢啲都幾大獲,不過happy wife happy life
你有答案就咪問啦
要講嘅上面巴打講晒
by the way 頭先唔記得恭喜巴打。 如果你真係鐘意852 果d, 你咪去馬囉。不過分享少少個人經驗。配色有得自己揀,fit 你想slim d都可以同鋪頭講(雖然我唔建議做到太倫敦金緊身吊腳),但係間鋪嘅手工,係咁就係咁。人生第一套西裝都係類似852 果d 價位,但之後好後悔,因為真係好唔舒服,著𠍿正常手工嘅西裝之後,你唔會再想著返2-3k 果d
做到好slim唔係難 但要著到先難
多謝巴打你嘅詳細解答
我哋其實都係初步research,咩都睇下,女朋友都係想我盡量著靚啲,都知道有啲係假相,做出嚟口碑唔太好,所以就上嚟問問,DB, BT佢都有叫我去試

搭單問句,咁改變你人生嗰套喺邊度出品
其實佢都冇話一定揀呢啲,佢都係想我著得好睇,我哋兩個都唔熟西裝
恭喜樓上ching新婚。
小小分享,bt,db個類正式西裝,應該主要target係班專業人士返firm。每年度身做皮幾野三件頭,返工拆開mix and match,欣賞依啲小樂趣大有人在。由塊貴布揀起,班客已經揀左塊心水布,更加唔想浪費塊布同時間,再揀個靚手工師傅。魔鬼細節大多數唔易見。係firm返得耐上4,5年,依啲文化就會入腦。會希望即使上唔到大佬個位,都希望有錢買佢個隻布既jacket,試下bespoke感覺。
越爬得上位,工司越肯食裝身錢。全部都係錢同質素。

祝你揀到自己同你另一半啱眼緣既西裝喇
支持聽老婆講揀852果啲,個款修身啲無咁似大叔潮啲同埋啲配色拼布幾好睇
呢度咁講可能唔啱聽,如果你對西裝完全唔識而又去訂造,好大機會會唔啱心水,首先你要從一塊小布去想像一套完成品,跟住會有一些領,袋,膊,長短,甚至結構的選擇,你不如去試多啲成衣先,最少大慨知道自己想要乜嘢先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞