【支持分享】經典男裝討論區(46)【請勿伸手】

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
同咩比較先?
tm隻免燙
價錢差3-4倍?
你講響Eton做?
熱真係搞唔掂 無心情襯衫
今日仲可以着返短褲

Eton rtw我呢度買around 1500港幣起跳唔計稅
Mtm2100到起跳

Tm其他舖頭正價1200 non iron
Ss customised 用Tm 布 around 1000港幣到
牛巴 想請教下
擦色皮鞋 普遍來講有冇咩保養可以屋企做到?
係咪只可以打透明蠟?
有色shoe cream 建唔建議用?

Btw 附b牌上腳圖一張
條鞋邊咁得意嘅
我估因為係blake stitching?
網上google其他款都係咁上下
有無人試過係 db 做 no vent?

又到星期五可以不著袜
條褲係咩布?幾靚啊
唔好笑我
ASOS 特價貨
3百幾蚊
whisky?
Yes ar
著得靚就得
其實都係同大部分鞋一樣,除塵、上conditioner、mirror shine。

只不過揀既product要注意,例如conditioner要揀delicate cream (Saphire / Boot black) 一類比較純滋潤類既產品,Renovatuer之類因為有比較多既蠟同少量清潔成份,會有機會造成較嚴重既甩色;apply既時候盡量量少、多次、輕手,唔好用布/刷上,最好直接用手指,可以減少甩色情況。

打蠟就都係咁打,不過打蠟時因為有機溶劑嘅問題多少會造成甩色,所以建議用跟番色既蠟,咁樣就算佢中間擦擦下甩甩地色都唔會咁覺眼。

不過無論點都好呢一類後天加工嘅「刷色鞋」點都會甩色,著一年半載之後個色就會無咁飽和,所以專門做呢啲行嘅高級牌子例如Corthay同Berluti都會提供免費嘅補色同保養服務,而呢啲售後服務亦係佢地點解貴既原因之一。

買特呢啲刷色鞋,如果唔定期補色個樣會幾柒下,但一般人基本上唔會有工具同技巧去做番一樣既樣出黎,所以做下基本野,定期番鋪補色係最正路做法。
見到有塊super 120s flannel
想問下塊布係咪係同普通woollen 嗰種個texture唔同
會冇咁毛毛feel

standeven oxbridge 系列嗰塊
買左透明shoe cream 備用
儘量輕手試試
Shoe cream都幾肯定會甩色

沈船了
望落唔似真沉船皮wo…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞