【支持分享】經典男裝討論區(46)【請勿伸手】

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
入面的線同樸
唯有留番條褲襯下衫
有冇keyword係邊間

我估
P記得20套quota
其他有參加既冇咩點加價
利申 鳩估
我係
係物料定結構呀?
結構,樓上講果兩間多數情況下唔落馬尾樸,就算有落都傾向好似liverano一類咁只落到上胸,個前襟下半大部份少左橫向既樸既支撐力同橫向字縫力既固定就會比較容易反起。

呢個情況同樣有出現係其他唔落馬尾樸或只落好細範圍既馬尾胸樸既衫上面,我認為呢個唔涉及技術問題而係結構性既野,如果你有留意其他意大利裁縫的話,或者有留意軍火庫早期嘅片同相(主力仲係做西裝,主打ring jacket同意大利裁縫trunk show既時期),你會發現大部份佢哋嘅Liverano都有呢個情況,兒童有來自意大利但係結構比較多嘅MD就無呢樣野。

呢樣野係老一輩裁縫眼中係一個缺陷,同時亦都係點解Attolini 上世紀20年代發明左近乎冇結構嘅西裝之後冇即時流行嘅原因之一。如果大家手上有shirt jacket,你會發現無論係safari定咩都好都係會咁反起,係一個好自然既事。

近年來「意大利style」同「冇結構西裝」呢兩個關鍵字大行其道,咁當然有佢原因,但任何事情都有pros &cons,拎走左啲結構自然就會有隨之而來嘅缺陷出現。
係物料定結構呀?
結構,樓上講果兩間多數情況下唔落馬尾樸,就算有落都傾向好似liverano一類咁只落到上胸,個前襟下半大部份少左橫向既樸既支撐力同橫向八字縫既固定就會比較容易反起。

呢個情況同樣有出現係其他唔落馬尾樸或只落好細範圍既馬尾胸樸既衫上面,我認為呢個唔涉及技術問題而係結構性既野,如果你有留意其他意大利裁縫的話,或者有留意軍火庫早期嘅片同相(主力仲係做西裝,主打ring jacket同意大利裁縫trunk show既時期),你會發現大部份佢哋嘅Liverano都有呢個情況,而同樣來自意大利但係結構比較多嘅MD就無呢樣野。(一個Florence一個Milan)

呢樣野係老一輩裁縫眼中係一個缺陷,同時亦都係點解Attolini 上世紀20年代發明左近乎冇結構嘅西裝之後冇即時流行嘅原因之一。如果大家手上有shirt jacket,你會發現無論係safari定咩都好都係會咁反起,係一個好自然既事。

近年來「意大利style」同「冇結構西裝」呢兩個關鍵字大行其道,咁當然有佢原因,但任何事情都有pros &cons,拎走左啲結構自然就會有隨之而來嘅變化出現。

順帶一提呢樣亦都係我點解成日話大家要了解吓到底自己買緊啲乜,同埋要了解一下到底啲嘢係點樣嚟。好多時候改變一下做法、結構、物料等等都會帶嚟唔同嘅效果,而呢啲效果好多時係整體性,係一種做出嚟嘅感覺,可能佢二元對立地話佢係好定壞、岩定錯。

任何工藝、結構或者手工都只係手段,最終目的都係要去達到穿着者、購買者心目中嘅模樣同穿著體驗。
係物料定結構呀?
結構,樓上講果兩間多數情況下唔落馬尾樸,就算有落都傾向好似liverano一類咁只落到上胸,個前襟下半大部份少左橫向既樸既支撐力同橫向八字縫既固定就會比較容易反起。

呢個情況同樣有出現係其他唔落馬尾樸或只落好細範圍既馬尾胸樸既衫上面,我認為呢個唔涉及技術問題而係結構性既野,如果你有留意其他意大利裁縫的話,或者有留意軍火庫早期嘅片同相(主力仲係做西裝,主打ring jacket同意大利裁縫trunk show既時期),你會發現大部份佢哋嘅Liverano都有呢個情況,而同樣來自意大利但係結構比較多嘅MD就無呢樣野。(一個Florence一個Milan)

近年來「意大利style」同「冇結構西裝」呢兩個關鍵字大行其道,咁當然有佢原因,但任何事情都有pros &cons,拎走左啲結構自然就會有隨之而來嘅變化出現。

順帶一提呢樣亦都係我點解成日話大家要了解吓到底自己買緊啲乜,同埋要了解一下到底啲嘢係點樣嚟。好多時候改變一下做法、結構、物料等等都會帶嚟唔同嘅效果,而呢啲效果好多時係整體性,係一種做出嚟嘅感覺,好難去二元對立地話佢係好定壞、岩定錯。

任何工藝、結構或者手工都只係手段,最終目的都係要去達到穿着者、購買者心目中嘅模樣同穿著體驗。

我係錯字王
牛巴請教一下
其實香港有無舖頭做類似liverano既style?
唔覺有
係啦
之前小弟都有嘗試揾過 但好似都唔係好做到嗰種style
好似GU既chef pant
想問下.. g2000西裝啲料同造工係咪都唔錯? 同出邊訂造三四千蚊有無得比?
其實兩樣都唔多好
但g2000起碼平
有3-4000嘅話可以去suit supply
唔該巴打去suit supply睇睇先
同埋就算liverano都有分唔同時期,依家的同十年前的好唔一樣樣了
多少少系列😆,三四千SS邊度得
下 唔係仲有啲3800-3900到嘅咩
係嘅話講聲對唔住先
但我記得應該有㗎喎
3、4千應該可以
岩岩係suit supply睇有呢d價 不過size同顏色唔岩
反而g2000 black有款同size係ok 不過就四千幾一件 想問值唔值呢個價
唔值 你要咩色係ss冇?
啱啱頭先見到呢個巴打問
上網望咗一望
香港Ss貴咁撚多嘅
黑色 我碼數又細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞