【支持分享】經典男裝討論區(46)【請勿伸手】

1001 回覆
13 Like 1 Dislike

趁black friday有特價,膽粗粗試下新野。穿上腳幾舒服,可惜冇細半碼如果唔係相信會再fit少少
平腳巴打
係,右腳嚴重
但呢對係咪都算fit得唔錯
可以接受,有進步空間
冇進步空間嫁啦,再進步就要bespoke
MTO Saint Crispin’s 或者 Spigola MTO可以考慮下
呢對stefano著落去比之前試過既cj alden b&l都仲要舒服
個pose好似一個kol
Omg, 對襪

TGIF
痾蛋lhs?
好想下禮拜快啲到,想凍
想問有冇人試過Alden penny color 8 van同 Copley (only available for BrogueCalifornia) last 既分別,想聽下意見

我知Copley heel係窄d同腳背高d,但個上腳既感覺會唔會斯文啲定點
不過Copley last無乜機會可以係香港試到/對比到

分享下趁black friday買既stefano bemer
恭喜巴打,睇圖佢地啲finishing 同幾年前都幾大區別,定新product line黎?
即係finishing好左?
我都唔sure係咪新product line,似係做俾leffot,the rake賣既rtw,唔知係咪賣完就冇。
有諗過下次好唔好試下佢對mto,但呢個價好似略貴
https://stefanobemer.com/products/loafer-t1327
見咁靜寫下啲技術野,第日都盡量小篇幅咁寫,多啲寫下,免得一篇咁長氣。其實呢個話題舊時都寫過,但寫得太長依家寫個精簡版。

傳統延條結構(Welted construction)的手縫大底要收鞋腰用盲縫(Blind Welted),這種方式處理的鞋腰叫切削式鞋腰(Beveled waist),腰部份會縫在內底(Insole)底下,縫延條的槽在腰部變得比較靠中, 所以才能把邊條藏起。盲縫如果在大底上再削尖形成小提琴背狀﹐ 就變成「琴底」(Fiddle-back wasit)。做盲縫鞋匠的技術要好,耗工時。

為的一是腰部收窄突出鞋身流線,使線條變化更戲劇化;二是踩在地上後人無法看到鞋腰處邊條,顯腳小、秀氣。

如喜歡收窄的鞋腰和鞋腰處的包覆感,只能往手縫大底裡頭找。要是預算不足,那就找鞋腰處用木釘結構的,像︰ Satin Crispin’s 、 Septieme Largeur (部份產品),這些都能達到相近效果,只是換底只能換前掌,換後較不美觀。

固特異結構(Goodyear welted)只能仿,各方面差異都非常巨大,不可同日同語。近年營商者魚龍混雜,為謀曝光用辭浮誇,似是而非,消費者不得不防,宜慎之又慎。

圖為旅英日藉鞋匠 Masaru Okuyama 訂製鞋上的琴底。

下圖為Beveled waist內底內部與延條連接之槽

下圖為手縫鞋帶Beveled waist及手縫鞋全鞋盲縫之延條定位
個人覺得靚過佢舊時我見過那些,鞋腰大底厚度有做番薄(之前無)同埋d直不甩角都做番圓。

呢類vest會唔會大重口味
唔會呀,但係好睇你點襯,如果襯下軍野、襯下country style 野應該幾正
有無巴打試過分域碼頭個間裁縫鋪?
Tony?可能已經是廿年前?🤔
最近撞到一個移民咗嘅裁縫
想問吓其實以前係咪仲有其他好嘅裁縫舖
唔止四大 ac
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞