[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (74) XF23mm F1.4 R LM WR, XF33mm F1.4

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
2分56秒先岩
why not canon m6 mk2?
之前好平收咗部新淨xe1 好靚仔
突然間想放哂全套富士
因為玩開Leica 菲林機
越來越多Leica 鏡 又下下轉接落富士 好麻煩
想簡化系統
如果xpro3 黑色 連 XF23f2
送埋皮套 木柄 連埋兩原廠電 兩副廠電 副廠叉機

有冇人一野收哂
一分錢一分貨
唔介意玩手動
平平地試下個焦段可以入下
對sharpness有要求 建議買返原廠
Btw黎緊出33.4 可以等下
用緊xh1
想影人像揀35mm定27mm好
同埋帶無閃光燈推薦
BTW

Xpro3仲有保 行貨 全套齊單齊盒
鏡都係 全齊

有意pm我tg
https://t.me/photocapturesoul
27mm 2.8光圈咋喎
唔係咁啱影人像下話?
幾舊水咪買黎玩下lor, 跌爛都唔會喊
你應該講緊銘匠(TTartisan)支35.4?
我用緊,細細支係幾過癮
當然你要接受到佢大光圈唔sharp 有紫邊呢d事實
我自己就諗緊等33.4 定真係入返支舊富士35.4
輕便大小都真係一個因素
師兄keep翻部機有時唔想下下影菲林都可以用喎
都係諗緊上m10定係keep好
好糾結
純用嚟玩手動可以, 唔好對成像有太大期望
如果你唔係特別想玩手動, 只係想平啲買35定焦
原廠35/2 or 收支二手viltrox 35 1.4會好啲
唔該師兄
通常都係50/56/90揀,35(等效50)純人像都已經少
人帶景另計

燈可以睇下tt685f / tt350f
有錢嘅直接買其他35mm

冇錢嘅更加唔好浪費呢580蚊
想用消費券買 有冇ching知邊間收+分卡
岩岩換左t4想試下玩離閃

想問下之前用開支Nissan i40係咪用唔著呢

定係可以買隻引閃器?

上網睇過唔係好明
想請教下咁多位
睇你引閃係想玩M mode定要埋TTL之類
M mode用單點觸發,乜燈/引閃都得,我都仲用緊N年前支nikon SB800+nikon引閃
要TTL就要買對應fujifilm既引閃+燈

1770 2.8有fuji x mount未呀屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞