[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (74) XF23mm F1.4 R LM WR, XF33mm F1.4

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
睇返啲評測呢兩枝嘢同返啲鏡嚟比冇分別咁滯
但淨係x100系列用到有啲唔抵覺得
係嘅,咁睇你比唔比錢再升級。雖然我都覺xpro3 好靚仔,自己都想換
有錢買就唔好忍手啦
魔鬼
個幾千買到開心就比左佢啦買二手會平啲
但買枝tcl 似乎已經滿足你要求 如果唔求1.4
雖然xpro 係靚仔
23 35 50 既f2 都唔錯
但你個人其實鍾意邊個焦距真係要試下先知
一開頭用1855試下鍾意邊個焦距跟住先買定焦都係一個好方案
嘈係嘈
不過呢個係睇下你拍唔拍片
同埋會唔會係d隆重場合影相(唔可以有聲)

至於對焦如果配新機其實進步左
不過對焦慢唔慢真係睇人 唔影運動都叫用得下
總之唔好期望係罪大果隻黑科技級對焦
實測可以上網搵下片
同埋舊鏡新鏡個發色同銳利度都唔同 各有特色
利申:xs10 夾35.4 愉快使用中
同:你一樣,xs10配35.4 好正
樣靚仔細加對焦快(單點)
不過我用35.4有個問題
之前用23/2 收光圈會加大景深
但用35.4收極都係勁淺景深
係咪正常
收到5.6或者8應該深好多
定你影close up?
我望住下面條景深bar 收光圈好似冇變過咁
唔係買左枝壞鏡嘛
我都係用xs10醒35.4
你用咩mode影相,同setting都會有影響
btw最近想買支tokina 23.4/56.4用下
原廠戈支實在對我太重
應該唔正常 有冇相sample 睇睇
返去試多次先…
理論上收到光圈應該就冇問題
景深應該純光學物理野唔關鏡頭壞唔壞事ka?
冇圖冇真相
影張f1.4 & f16對焦2米嚟睇下先
直接啲由前玉望下枝鏡收唔收到光圈
如果係光圈有問題
你嘅快門/iso/成幅相嘅曝光都會有問題or不受控制,冇可能淨係條景深bar有問題

我又唔敢講電子disply嘅景深bar一定唔會有問題
但你有幾可見成部電視全部野正常,淨係畫面入面條音量bar display有問題?
光圈有收就無問題
23/2同35.4焦距都唔同,要大家景深長度相約35.4要再收多d光圈
DOF有數得計,可能係你心理上錯覺
對焦尺同景深你唔識分
佢對焦尺個mark前後果個藍色area唔係景深黎ka咩
定我講得衰搞大家誤會左

https://fujifilm-dsc.com/zht/manual/x30/shooting/manual-focus/index.html

手動對焦指示器
白線表示與對焦區域中拍攝對象間的距離(以公尺還是英尺為單位取決於設定選單中 對焦距離單位 的所選項);藍條表示景深,即拍攝對象前後清晰對焦的距離。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞