[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (74) XF23mm F1.4 R LM WR, XF33mm F1.4

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
唔該曬ching
就係多數影人帶景
感覺50就窄咗會focus落人臉同光
27等效40好似大包圍d
用緊xs10
想慢快門拍下片
但發現最慢都要1/30
係咪冇得搞
係咪用左幀內壓縮
Xs 10好似冇呢個揀
如果你拍1秒30格 快門咪最慢1/30
再慢就1秒影唔到30格野
咁不如1655一支過咪算
即係拍唔到片入面嘅effect
https://youtu.be/NX0H4G1Ug1M
一直用開支kit嘅18-55mm, 想搵多支平平地嘅長鏡黎玩下,想問除左xc50-230mm之外有冇咩野鏡可以選擇
55-200?
or 70-300 不過70 300都唔平
如果平平地係指1000蚊左右嘅話
手動mount+二手古代鏡可能600蚊就搞掂
藝康支70-300D二手價都係五舊左右,唔用減焦環已經等於100-400
今日飲水滴左滴水去枝35.4個伸縮頭度
即時搵紙巾索番乾
而家驚到hihi唔知有冇入到水
今日仲要返唔到屋企
而家甩左佢放冷氣房希望抽得乾d水氣
洗唔洗咁驚
無論咩鏡我都係毛毛雨照用

不過唔放防潮箱放冷氣房?
同屋企人去左staycation
買左兩個星期冇耐就出事
1855冇wr我都唔止一次毛毛雨用
新手想知買xc35 定xf35 係咪分別不大
個價錢都差成千
f2? 光學上好似冇乜分別, 係weather seal, 膠鏡, 外觀,光圈環分別
去日本落雪都係咁用
如果支鏡係wr, 機身無,其實會點
咁講,wr呢樣野係相機界某程度上都係商業綽頭嘢,無IP級數嘅多數都係賣個口號,有啲就話機鏡無wr打風影都無問題,有啲就話有wr但落場雨就收咗皮,所以都係唔理佢有無wr,錫機嘅咪小心啲玩囉
光學上零分別,啲鏡組同塗層一樣,分別係膠身,膠接環(支鏡本身輕無乜所謂),無光圈環同無遮光罩跟,但XF35個遮光罩唔要都罷
係可以 用幀間壓縮就ok
唔好問我原理
我xt3 就可以咁做
如果買機Xt3定xs10好?
無錢上xt4
XS10
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞