[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (74) XF23mm F1.4 R LM WR, XF33mm F1.4

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
即係富士影人直出仲係唔得?🙈
罪大先啱
你搵一部頂級apsc
同一部入門ff
再用sensor 尺寸先決去比較
係冇意思

搵部a7r一代仲平
我係富士(X-T2)去Sony (A7c) 再返富士(X-T4)
我唔會聞相所以冇乜所謂
計JPEG直出嘅話色真係贏Sony一截,又有film simulation
用富士RAW都懶得搞直接直出
A7c 直出啲相係偏黃
我富士自己獨沽一味用緊16.4,全開都好sharp
遲啲有大貨就入返支33.4同28 2.8

不過Sony機對我嚟講有幾樣嘢要我轉返會,全部主觀原因
第一操控感好麻麻,XT啲轉盤真係用落直覺又方便
第二佢menu真係好亂
第三係A7c個EVF真係好唔掂,對我呢啲戴眼鏡嘅人嚟講真係幾辛苦吓
不過好嘅係佢影RAW 唔錯同ISO去到12800都用到
但總括嚟講除咗因為佢係FF同對焦贏之外同X-T4差一大截
呢樣明嘅,不過現實選擇上的確係接近(價錢/重量大小)原本想換XT4, 但出咗咁耐價仲咁硬🙈
(本身鏡都算夠用,16/2.8,23.4,35.4,56.2,50-230)
影人像多,心心想轉返FF, 不過canon就🙈
其實唔轉xt4轉fuji其他機咪得
sony機垃圾
隔離Z9好進取,就嚟摺埋嘅Nikon都儘地一鋪
富士下年真係要生生性性 XH2塊新sensor俾啲力
題外話 16/2.8 用落正唔正?
升級的話唔係XT就Xpro🙈
平輕,夠sharp, 但影人構圖時唔可以擺太邊邊,因為會變形,我只係看門口用,in case 23唔夠wide
可以簡gfx
16 影景或者小半身人像會適合,影全身個人會變形或者個人企中間變得好細
想入支二手餅鏡玩下, 27 2.8, 有無人願意割愛?
我用緊A7R3 而家淨係得番支24.4 , 因為咁樣我覺得叫輕同肯揹下出街
2470GM 重到hi已經放左

富士我就一直好中意隻色水, 我而家用LR都係買左D preset黎套, 見人地Classic Neg 好正, 但xe4好似要買埋個柄先叫完整, 又要貴D, xt4又成皮好似唔多抵咁, 一直得個考慮字
想去毒氣室試鏡,但皇室堡有啲遠

想問吓旺角cam two齊唔齊鏡可以試?
買啦 冇後悔
有冇考慮過xs10 xt30mark ii and x100v
聽聞A73之後顏色有改善?
今日行過旺角,又跌錢入咗XT-4
恭喜
要放棄部xpro3,因為要拍片所以先換
請問咩價錢? Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞