[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (74) XF23mm F1.4 R LM WR, XF33mm F1.4

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
xt100/200可能係呢到最唔推薦嘅相機
買新xt30或者xs10啦
係咪真係有咁差
學生仔窮撚
同埋真係岩岩開始影相
所以想買部平平地既
想認真“學習攝影”就跟樓上講xt30
冇錢建議寧願退一代揀xt20,或者xf10,前幾代x100都好

淨係想求其影有畫面睇,就慳返啲錢用電話影

利伸:仲用緊xh1+xt20

TG傾
X-E2呢?X-E1同X-E2應該點揀?
想問下xt30 mark 2出左未
數碼啲野都係有新買新架啦
除非你話好似Leica m9咁要追ccd就冇野好講啫
你筆直幾多 影咩多 想影到畫面定會買鏡頭
太入門真係影響體驗.

xe3或者xe4唔算太貴。不過以入門嚟講,prefer t或者s系多啲。唔介意無防震,同埋價錢考慮, xt30係好選擇
我想問大家會影相會save raw定jpg
幾十mb一張raw搞唔掂
同堆最緊要 你介唔介意二手
唔介意出二手就差好遠
x-t20 (body)全新4000

但xt20 4年前機
raw+ jpg

raw有compressed raw, 會好少少
keep jpg可以唔洗張張執就睇相。再精選十幾張細執raw
最後raw會del?
應該係xf 18-55先咁平
如果16-55都只係2400,我都想入
如果張相影得麻麻,keep jpg only.
不過講真,留raw可以以後再執,或者未來有新技術,新raw engine再提升畫質
我都會keep rawraw你可以執嘅野多好多
尋 日上咗皇室堡睇佢唔係擺晒啲機出嚟玩
本身想睇XT20但係無反mon
唔係無限金錢下係咪xt200會啱用啲
平時淨係影下旅行風景相同貓仔
而家應該好難買到新淨xe1
自己有部不過都唔捨得賣,反正賣唔到幾多
留返嚟供奉算
旅行風景同貓仔都唔需要反moon啦
見到堆相 岩岩整左個lightroom account要埋個1tb storage
入哂堆相上cloud算
Local drive save唔到咁多相
加隻harddisk囉
用capture one 好d喎師兄
大家去邊買UV鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞