[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (74) XF23mm F1.4 R LM WR, XF33mm F1.4

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
心痕我都明
之前就係因為咁轉過Z5
但其實都係睇你需求
如果1855 50230或者f2堆定焦夠你用既其實係平過ff好多
用X-T4同A73比都唔係好公平啦一部最新旗艦一部上代入門
FF真係一闊三大
你睇下d GM鏡個價
上到ff 如果全副廠再加唔追超大光圈,其實同玩富士差唔多
全部原廠同級都差唔多
70-200f4G 同 55-140LM差唔多價錢
蔡16-35 F4同10-24F4 又係差唔多價錢
其實就算最平果幾支35/50/85 1.8 點都屌打富士果堆1.4
價錢又係差唔多
一部a73/a7c同部xt4差唔多價錢一部durablack都買唔到

富士除左玩xe/xt_0/XS配定焦輕便同埋preset之外我諗唔到有咩優勢
但FF+副廠鏡嘅質素真係可以比富士+原廠好好多?

當初曾經想上FF,但同樣budget FF幾乎只可以揀入門機/鏡,操控差太多就冇揀了
係架 所以要睇自己追求啲咩
我覺得富士已經夠用同夠玩
但我諗騰龍/sigma啲副鏡夠贏富士啲原廠鏡
FF 就算原廠24-70MM 2手都係三千幾
大部份入門鏡都係富士平幾百到一千左右.
唔同意Sony既1.8屌打富士既1.4
Nikon既1.8就同意
宜家我部X-E4插支23.4先等於Z5機身重量
如果追求淺景深咁的確無謂玩apsc既
仲有fuji金屬鏡身都好正
借個位放機同鏡,感謝

X-E3啡色 有盒有單過保 連一支XC15-45 Kit鏡 兩電

XF35 F1.4

一般使用痕跡

有意請留TG
如果純講sensor大小同鏡群spec APS-C當然係冇乜優勢
不過都要睇揀嘅目的

例如要極淺景深同影夜晚係FF着數啲
如果要影遠嘢有crop factor係着數啲

雖然A7C同X-T4差唔多錢,但一個FF入門,一個APS-C旗艦,價位相近但俾到嘅功能差好遠
計功能嘅話,雖然A7C細部又輕過X-T4,但佢個EVF真係細到令人卻步
SD card只可以插一張、連拍又少啲、機械快門又慢啲

拍片嘅話X-T4 sensor readout快過A7C,option又多好多
有無用手柄
指柄only
手柄真係有啲份量,雖然用左手感好好多
如果插長zoom我會用埋手柄既
呢排用定焦多,都除左個手柄
裝左手柄好難拎張sd 卡出黎

不過xe4真係好玩
想問吓用過罪大又用過富士嘅師兄,旗色係咪真係差好遠?而家Sony色係咪改善咗好多? 用 XT20加1.4/1.2定焦,想換A7C, 35+55+85 1.8🙈
我係先用Sony 後用富士
講真用Sony 顏色都唔覺得差,冇咩特別
但轉左富士後先知咩叫靚色真係未用過唔知
成日轉film simulation覺得有驚喜

利申之前用Sony都會用lightroom執相
用過富士後都唔知點用lightroom 執返個隻色
16-50mm xc 有兩代
但睇相支2代都冇寫明係2代

咁可以點分?
我都係懶執相,直出多,以前由5D2轉嚟富士
而家諗緊值唔值為畫質同解象度,犧牲顏色,換罪大
影家庭生活照多
買左試下先囉
岩用再賣富士
怕你冇得訓
鏡頭正面好似有寫
見A7C+35/55/85 1.8, 真係同XT4+1.2/1.4定焦咁上下大同重價錢分分鐘罪大仲平啲🙈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞