[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (74) XF23mm F1.4 R LM WR, XF33mm F1.4

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
想就出手啦
呢度冇人會幫到你㗎喎
首先要知佢用緊咩鏡
原廠鏡正常唔會噉
Sor係想放
急放
咩色
銀色 圓餅鏡
想問各位師兄
tamron新出果隻18-300係咪淨係可以係天祥/dcfever訂 之前買鏡買機身都係星際/price.com求其搵間鋪頭買 唔清楚預訂程序係點 同埋而家落訂要等到幾時先有得買

利申新手 而家有xs10 1680
預備買
fuji 35 1.4 for 夜景
samyang 12 f2.0 MF for大景/銀河
fuji 50230 for 風景

原本唸住呢幾日買50230 啱啱突然見到tamron有支18300好吸引 想賣1680同埋唔買50230 專門for行山/旅行用
夜晚/人像就換35 1.4
s12同50230我都想放 自己太少用

18300天涯鏡就質素低啲,但我估可能都好過50230。但應該差過1680。18300就無咗50230嘅重量優勢,睇你行幾多山
你同我個組合勁似 我係1855 35.4 12 f2都有想入50-230 不過18-300新出我應該會忍陣先出手
質素應該冇咩可能好過50230
本來50230都有55200八成質素
18300有冇55200六成都好難講
不過光圈上有少少優勢就真
用過50230感覺上都幾鬆 尤其係230嗰陣
綜合質素我覺得無55200八成咁多

等啲巴打買18300比較下
50230環境夠光收光圈其實okay
但天陰就收皮
不過講緊50230只係三位數價錢

但18300睇咁多review實相都真係唔太吸引
上GFX 一次滿足晒你
不過大光圈鏡要轉接
但好貴,窮撚唔配擁有
好可惜 去到出年1月就唔等了
而家50230全新水貨都要千七千八 好貴
疊相
赤道儀
追星儀
靚腳

我以為不嬲都係用coupon九百幾全新行貨
咩事貴咗咁多
coupon 都好似千一
想問有部xe3 ,操作正常,但用一排發覺佢電量顯示不會下降的,永遠滿電。影咗好多相,覺得差唔多冇電,會出現操作異常,佢開機會自己熄mon,按快門有時會著返,之後又熄。關咗機再開,個mon會閃鑠

開頭以為粒電壞,但發覺拎去叉電之後又冇事,兩粒電都係咁
聲稱3180 但用coupon 就1099.

千七八就唔值了 XC鏡😥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞