[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (74) XF23mm F1.4 R LM WR, XF33mm F1.4

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
加粒快門制會唔會好啲呢?

X100V真係超靚仔
巴打好好心機
想問下XT20拎舊電出黎叉
叉完擺返入機之後再開機
每次都要所有野重新Set過
咁樣係正唔正常?
放緊56.2
有興趣可以留個tg傾下
應該唔正常。

唔拎電出黎,
插usb線充電又得唔得?
部機斷電,reset 唔係正常咩?
視乎佢拎舊電出嚟幾耐

好多細鏡畫質都唔掂/非常依賴機身修正
但好多時上FF就係為咗畫質...好矛盾
叉到,但咁樣叉會唔會影響電池耐用性
唔該你
我試過 熄機—>拆電—>即刻插返落去都會Reset
其實USB充電寫咗係官方說明書入面
況且你而家部機都壞咗啦,仲用到咪算好仲理粒電池耐唔耐用做乜

電腦底版有粒電池save晒啲settings,粒電壞咗/冇電就會熄機時洗埋啲settings
不過唔肯定相機係咪同樣原理
二手/水貨機?

呢個先啱
我公司有部X-T3同X-A7
兩部長期冇入電池
再插返
X-T3依然記得啲preset
X-A7會reset

我估計入門機先有呢個問題
想問下依家xe4 二手咩價位左右?
Thx
啱啱試左手上部XT20,冇呢個問題

以前部XE1都冇試過咁,係拆咗粒電幾年再入返電用先會冇settings。XA就唔知了
第一次用富士,打算買xt30, 諗緊要唔要俾多千幾買xt30ii,個class neg好似好正咁
但我用X-H1/X-E3長期唔入電後再入番電都係reset
長期唔入電部部機都會reset

但而家佢話佢部機拆電一秒即刻再入返電都會reset
會唔會機身內粒電已經無電
Receipt意思係可以直接set喺部機入面?定都係要用執相software搞
直接save係部機入面,可以用Q/short cut轉
但有個小問題,舊機冇得save白平衡偏移,所以有啲人會揀七個唔同白平衡setting嘅recipe嚟用(例如我),或者每次轉recipe改一次白平衡偏移
XT30唔知有冇呢個問題
https://www.google.com/amp/s/fujixweekly.com/2019/11/06/my-white-balance-shift-solution/amp/

近排秋風起
唔係幾想拎部機行山
諗緊整唔整返部gopro之類代替
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞