[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (74) XF23mm F1.4 R LM WR, XF33mm F1.4

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
置頂問題1:點解唔買行貨?
1. 香港代理藍到黑
快圖美老細 中港照相器材主席兒子孫道熙公開撐警開槍
https://lih.kg/1614543
2. 代理維修重差過深圳手工
3. 行貨食水深又服務差
4. 代理啲每月優惠當消費者係戇鳩

置頂問題2:水貨壞咗點樣維修?
水貨壞咗都可以拎返港行維修
收費等同你行貨過保
亦因為港行維修實在太廢 武肺之前有唔少人索性拎返大陸整 乾手淨腳
最緊要買嗰陣check真啲

置頂問題3:邊度買水貨?
呢類問題一律冇答案,或者轉個方式問可能會有巴打肯答啦

轉載: 余光中飛舞巴打分享既買機check機注意事項
BODY篇
驗屍級:開包裝前睇封條有冇開過,入電前check機身(包括sensor)有冇花痕,睇粒電金屬位有冇刮痕,開機後試晒所有掣同touch screen有冇反應,影相拍片基本功能,閃光燈,影一黑一白相睇evf/lcd mon有冇光點死點,光圈收到F22影白紙睇sensor有冇塵(如果冇白紙就set兩三秒快門影白燈/光管,一邊搖下部機),再嚴謹啲可以對埋evf/lcd mon嘅色tone一唔一致
做齊以上動作九成sales會黑你面

鏡頭篇
鏡頭包裝冇封條,但如果你開之前未有人開過嘅話,裝鏡頭個膠袋會係好少摺痕,相反如果有開過再包返好,通常個袋會皺晒,當然呢一點唔代表枝鏡有問題,可能只係有人開過嚟睇而唔合眼緣
同樣要check鏡身有冇花痕,有花唔影響成像但影響二手價,有時啲油漆油得唔好都會有啲痕,35.4個遮光罩通常油得差,唔好太介懷
轉下啲變焦環對焦環光圈環暢唔暢順(我買16-55時就試過擰到去55位唔暢順),另外,唔同model嘅鏡啲轉環阻力唔一樣,例如35/2光圈環比較緊同埋分段清晰,但56.2就會相對鬆,唔代表後者有問題,完美主義者會睇埋光圈環數字個刻度對唔對得準,但都係嗰句唔好太介懷
最重要係check鏡片,開電筒照入去,睇下鏡片有冇花有冇霉(之前見過一枝係入面嘅鏡片有撻漬),睇埋有冇塵,冇就最好,但有塵其實都冇乜問題,心理影響大過實際影響
反光咁睇一睇前玉同後玉鍍膜有冇問題,有花好容易睇得出,新鏡既鍍膜應該係完整冇花嘅某一兩種顏色嘅反光,再睇有冇漬有冇刮痕有冇指紋,有嘅話建議直接睇下一枝,無謂自己抹(老手可以無視呢句),如果得返一枝而你又急切要買就叫個sales抹下佢,抹得走而鏡片冇花就冇問題
做齊以上步驟可以插落部機度,轉下對焦環(MF)同光圈環有冇反應,試下對焦暢唔暢順,開關防震各影一張相睇下個防震work唔work

都講咗咁多唔爭在講埋驗屍級:如果懷疑鏡片入面嘅塵大到會影響成像,光圈收到F22影白紙睇下有冇影響,但其實買新鏡見到非常大粒嘅塵一般人都會直接pass,所以未必需要做呢個test
影張相睇下會唔會某一邊或者某一角明顯異常鬆矇,呢一點同光圈大小無關,收細光圈之後情況一樣嘅話就可能係光軸偏移問題(有興趣自己google光軸偏移睇相,但呢個情況極少出現喺新鏡,二手鏡就要留意)
收到最細光圈睇下光圈葉有冇油,同樣新鏡都少見會有
如果係用單反機,買單反鏡要留意走焦問題,無反因為結構唔同所以一般冇問題,有嘅話都係個別型號問題(例如Canon枝RF小白),富士鏡暫時冇呢個問題但如果以後有新model都要留意
再嚴謹啲影張散景有燈嘅相,睇下個波點有冇問題,個波點反映鏡片狀態,例如鏡片裂咗嘅話個波點都會有裂痕,鏡片有明顯嘅塵個波點一樣有塵,一言難盡,總之理想狀態係個波點係實心嘅一個圓(或者橢圓,冇關係),新鏡一般冇問題

sorry for 1999,最後一句,買新鏡其實都唔使驗屍咁驗,我而家通常都係望一望鏡片冇問題就畀錢
鏡頭選擇

1. 定焦有f1.4同f2版本點揀好
比較左對焦速度, bokeh, 對焦聲嘈唔嘈, 相片質素
絕對值得睇

https://www.youtube.com/watch?v=t95kLXAUtZM

2. 35F2定係35F1.4定好啲?
前者有WR、畫質同對焦好啲,後者對焦比較慢+嘈同畫質差前者少少但有1.4。兩者收光圈之後35.4比得上35F2,視乎自己對散景嘅追求大唔大
外國評測: https://www.fujivsfuji.com/35mm-f1pt4-vs-35mm-f2-wr

3. XF 14mm, 16mm, 18mm 邊支好
XF 14 vs 16 vs 18
https://www.fujivsfuji.com/wide-angle-primes-14mm-f2pt8-vs-16mm-f1pt4-vs-18mm-f2
前面可以跳
直接睇sharpness, bokeh
最後都有conclusion
用電腦睇排版會好d

4. 有咩鏡抵玩?
長鏡可以考慮50-230,畫質唔特別,勝在$10xx有支。廣角可以考慮samyang 12mm 但係得手動,1手大約2千幾右

5. fuji餅鏡邊支好?
其實都係得18同27,質素唔差得好遠,視乎要咩焦距同埋對焦距離就18近好多,岩影食物

6. 廣角鏡邊支好?
要方便嘅就10-24; 要大光圈同畫質就16.4; 要輕便、快、靜16/2.8; 要平就 Samyang 12mm f/2

7. 富士有三支焦距相近嘅standard zoom lens,有乜分別?
XC 16-50mm f/3.5-5.6
XF 18-55mm f/2.8-4
XF 16-55mm f/2.8
XF 16-80mm f/4
XC 15-45mm f/3.5-5.6
依3支鏡入面 16-50同18-55都係kit鏡
但16-50主要係A系列既kit 不過百記好似有t20 kit
18-55係主力既kit lens 基本上用得X-trans sensor都係用佢
16-55依支係恆定光圈 f/2.8 依支成像係最靚 一定要另外配 同時都唔平
16-80新出恆定光圈 f/4 6級防手震 有連XT3 kit賣
15-45都係輕便細枝 angle亦都較wide

8. 初中階 Telezoom 特色比併
xc50230:好平,日光鏡,一入夜或最長焦暗暗地都好難中 focus
xc50230 II:平,有大約 3.5 stop 嘅防震,比上一代多半級防震,有新應該買新,369g
輕便適合旅行除身,日光鏡,夜晚表現唔係幾得,zoom 到 230 端畫質有啲軟
https://kenrockwell.com/fuji/x-mount-lenses/50-230mm.htm
xf55200:光圈大 d 有 f/3.5-4.8,有光圈環,4.5 stop 嘅防震,580g,對焦快 d,相對適
合中距離影中小型動物。城市打雀都勉強得
https://kenrockwell.com/fuji/x-mount-lenses/55-200mm.htm

9. ultra wide zoom 特色比併
xf 10-24 f/4:平一半,24 端畫質偏軟,同 10-20 mm sharpness 比有明顯差距,旅行
鏡,夠方便輕身。有 OIS
xf 8-16 f/2.8:red label 鏡,質素有保證。有 WR

Fuji lens review:

https://youtu.be/bujOw8KlawA

富士定焦分析

https://youtu.be/JEjV9aOJZEQ

zoom lens review
個 youtuber 有個website 幫你分析買邊支lens 適合你要求
http://denaeandandrew.com/lenses

https://youtu.be/S4ay-t8UMOQ

上面個兩位youtuber都有做唔少Fuji lens 嘅review
=================================================
唔係最 update,但入面都分析得幾好。(Provided by 黨指揮娼)

富士 Fujifilm X 相機終極購買指南:鏡頭篇(上)
http://blog.fabulous-studio.com/2015/01/fujifilm-x_28.html
富士 Fujifilm X 相機終極購買指南:鏡頭篇(中)
http://blog.fabulous-studio.com/2015/01/fujifilm-x_30.html
富士 Fujifilm X 相機終極購買指南:鏡頭篇(下)
http://blog.fabulous-studio.com/2015/02/fujifilm-x.html

最後補充一點:
新手唔係一個藉口
發問前睇清楚本manual
同埋追下之前的post 有無其它人問過類似的問題

亦唔好隨便掉低條二或三選一的選擇題
而自已又唔講低自已想影邊種類型或者其它concern
就叫人幫你揀
鏡頭選擇

轉載: 原厰鏡頭比較by 月巴良月

我都玩過唔少鏡, 而我係非常推介1855嘅
富士幾支差唔多焦距的變焦, 講質素一定係1655最好, 但重到飛起
反而1855輕得來質素高, 價錢又抵, 計CP值真係超高

相信多人唔推介唔係因為呢支鏡唔好, 係大家要求唔同
可能為質素/大光圈而轉玩定焦, 16+35+56 呢種組合已經唔會再需要1855
可能為不同焦段, 如果用10-24, 咁加支定焦的用處就大過加支1855好多
可能為質素光圈而放棄輕便, 就會揀1655

好多巴打會追求最高質素, 就好似56.2 vs 50/2咁, 好多人推56.2而覺得50/2雞肋
但總有人會因為50/2的其他好處而揀佢
1855都一樣, 如果你係想平衡各方面包括質素/方便性/輕便/價錢, 呢支絕對唔差, 但如果你追求更高質而願意放棄其他元素, 咁呢支咪唔會推介
講到尾咪又係睇你需求

35.4 vs 50/2 vs 56.2
先講50/2 vs 56.2
56影人真係無敵, 散景無得輸, 同光圈快門ISO, 56影出來比起50會光少少白少少
50就sharp啲, 輕便啲, 對焦快, 但散景果啲一定無56咁好始終得F2
如果你主力影人又夠Budget又唔介意重少少, 一定揀56.2

35.4 vs 56.2
影人黎講兩支都勁, 56質素會再高一啲, 光圈大多半級, 不過35輕身, 可以用埋黎街拍, 上youtube可以搵到好多人比較呢兩支影出來的人像
如果連人帶景35.4會啱啲, 當然其實如果咁計可能更廣會更好, 呢兩支黎講主要係睇你想要邊個焦段

所以總括就係
35.4 = 輕便+人像靚+街拍好
50/2 = 輕便+WR+街拍好+Sharp+對焦快
56.2 = 人像最靚 + 散景最靚

點解放50入56
最初買50/2就係嫌56太貴, 其實入左50/2我係非常滿意嘅, 影人都好唔錯, 又夠輕, 果陣去旅行用10-24加50/2, 係正嘅
只係之後見個朋友支56影出來真係好靚所以先忍唔住入埋, 一比較之下就高下立見
但如果你問我性價比, 兩支其實都對得住個價錢

支50/2我都準備會放, 原因係佢的好處對我無咩用
街拍輕便我有35.4, 影人我有56.2
我又唔係影小朋友或者其他需要對焦快嘅野
我XT20機身都無WR, 鏡有WR都無用

放左50之後後悔
以前用50/2超滿意,聽個frd建議試玩56.2真係覺得靚啲,但越用就越覺得其實如果唔係兩張相拍埋一齊睇根本唔覺得50/2差,就算拍埋都覺得50/2好靚只係唔及56
但呢個分別越諗越覺得唔值得用多一倍錢同埋一倍重量去換,仲要對焦慢咁多 (雖然呢個唔係main concern)

放56入返50
當時我有50/2,入左56.2做左啲比較
之後比較完放左50/2,依家過左一排又後悔,準備入返50/2

我當時第一次入50/2的時候正正就係見外國review大部分人都係讚支50/2又抵又sharp又輕,不過無可否認56.2的效果係唔同啲,而且好多人好追求1.2大光圈
所以跟上面巴打咁講,其實好個人,你有咩需要咪用邊支鏡,無話邊支一定好啲

揀50的原因
大光圈要放棄啲野,可以係重量、大小、價錢、對焦速度
例如56.2 vs 50/2就好明顯,後者又輕又細又平又快又Sharp
所以結果都係睇你自己需唔需要個大光圈,需要的話當然有大買大
Dynamic Range & HDR 實用文

轉載,: Dynamic Range & HDR by 染谷巧
DR (Dynamic range)
對Raw係有影響,個情況同JPG一樣
開頭我都好似你咁諗,因為我都主影Raw,影Raw係咩DR無所謂,但我係Capture one係面,見到就算係Raw個資料,DR200/400佢都有表示出黎,咁我就諗係唔係有影響,做過測試次後,的確係有影響

做個DR測試比你睇睇,純綷係房影,Crop高光同暗位睇效果(大相就唔up了,純綷係房的書枱),不喜勿屌
X-T3, 35.4, M mode ISO1000 1/15s f2.8, 落腳,沒有任何後期調教
因為要試DR分別,所以set個高ISO,確定唔會因為DR影響到個曝光值

高光位 DR100

高光位 DR400

暗位 DR100

暗位 DR400

睇到個效果,高光同暗位,DR400 個Dynamic Range都會多d,資訊係多d,高光無咁易爆,暗位無咁死
PS: 暗位效果未必咁明顯,但有分別,純綷係測試個環境表達唔到,如果夜間/偏黑 既環境,係會再大的分別

問:即係落腳影夜景我係咪應該要set返個ISO上800食盡個DR 400推返啲暗位出嚟?

答:可以咁理解,想要深位無咁死的話
但前提係唔介意ISO800(640)所帶來的noise
但係我既做法通常都係日頭多用DR400/200留細節, 夜間反而用番DR100
因為如果係會後製的話,暗位推光出番細節,係會易過高光位要出番細節

富士計算exposure value (EV) 嘅方法
In calculating EV, we define 0 EV as the exposure achieved in 1 second (1″) at ISO 100 with an aperture of F1.
−1 EV = ISO 200, F1, 1″
−2 EV = ISO 400, F1, 1″
−3 EV = ISO 800, F1, 1″

The above is the specification for the X-T3, and is already a perfectly adequate level of performance, allowing snapshots to be taken at night without difficulty. Nevertheless, let’s try continuing the sequence:
−4 EV = ISO 1600, F1, 1″
−5 EV = ISO 3200, F1, 1″
So, −6 EV = ISO 6400, F1, 1″

For an X Mount system lens that supports an aperture of F1, you’d need an XF50mmF1, so for practical purposes settings of ISO 1600, F1.4, and 2″ would be needed for −6 EV.
https://fujifilm-x.com/en-us/stories/x-pro3-stories-5-over-the-top/
相機選擇 單純個人睇法

富士嘅product line越搞越多,呢篇文暫先以X-Trans sensor為主軸,講下我對呢幾條line嘅睇法

X-Pro( )系列
每一部都各有特色,以旁軸混合觀景窗做最大賣點
X-Pro1: 第一代X-Trans,以最重味精嘅Velvia為例,顏色最靚,貼近菲林,濃而不滯,艷而不俗,絲絲淡逸,雋永情趣,但舊機始終對焦會比慢更慢,適合慢拍
X-Pro2: 第三代sensor,因為X-Pro3嘅初心令到佢仍然有存在價值
X-Pro3: 第四代sensor,對焦速度有顯著提升,而且有非常有特色嘅副屏幕,令用家尋回攝影初心好似係

X-T( )系列
旗艦機
X-T1, X-T2為過時產品,想買平機都唔輪到佢哋
X-T3: 用緊最新第四代sensor,因為X-T4冇更新sensor令到佢仍然有存在價值,旗艦嚟講價錢幾實惠,但想再抵玩啲我會揀X-T30
X-T4: 又話唔會有嘅IBIS最後都係整咗出嚟 富士好鍾意反口,暫時最Top嘅機,水貨已經跌到1萬樓下,準備出手了

X-T( )0系列
中階機 唔常拍片又唔需要IBIS嘅幾啱用,冇X-T_咁重,新手學攝影都應該揀佢
X-T10: 過晒時
X-T20: 趁而家夠平,幾推薦入坑用
X-T30: 進階機,對焦速度拍得住旗艦,有多少少budget就揀佢啦

X-H( )系列
X-H1: 巨+重,內置防震效果幾明顯,好過Sony a73,當初劈價一半令用家怨聲載道,而家水貨好抵買,有膊頭嘅男人(但有柏金遜又買唔起X-T4嘅)值得一試
X-H2: 等緊

X-E( )系列
X-E1: 難得嘅一部1代sensor,發色同X-Pro1有絲毫差別
X-E3: 一流嘅可換鏡副機,抵玩之選
X-E4: 用返第四代sensor,左cut右cut,富士硬係做埋啲多餘嘢

X-S( )0系列
X-S10: 好哋哋轉咗用PASM dial,冇咗富士其中一樣最有特色嘅直觀操作,但對轉會嚟富士嘅人應該幾有親切感

富士永遠會令消費者失望
留名等33.4 賣
https://www.youtube.com/watch?v=YOg45GZiUH8

Tamron 18-300/3.5-6.3
雖然係E mount不過X mount應該都一樣

18mm3.5
50mm4.5
100mm5.6
除左fuji weekly,
仲有冇咩網站睇到d人
留名等33.4出完之後35.4減價
ching諗多左
18.4 出完 16.4有平到?
有冇人係轉接m mount鏡黎玩
就快要update下啲鏡嘅資料
唔加都偷笑了
Lm
fuji weekly仲唔夠咩
多到set唔曬咁濟
你問周老闆半價

迎月
Fujifilm X-H1
Nikon AF Zoom-NIKKOR 70-300mm f/4-5.6D ED
新Po LM
中秋節快樂咁多位巴打
各位巴絲請問X100V去邊買比較有信譽?買水
全世界估加價..支新鏡又大又重
三陽四寶呢啲都無死呱

買機呢啲撞手神
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞