[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (74) XF23mm F1.4 R LM WR, XF33mm F1.4

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
只想追富士啲色
APS-C 得富士同C記先有新sensor, c記兩條線efs/efm 好似等收工咁.
s同n 就出來出去都係24mp 同20mp sensor

除咗長鏡大大支, 其他冇乜投訴.
對焦就真係FEEL 倒佢對緊焦, 唔會好似a6400 咁屈機, 咬住唔放
身痕想買xe4插福仔/1.4但係又有x100v 唉屌
拎gfx 兩鏡+腳上山真係孭到攰

銀機銀鏡銀罩
新手入門建唔建議直上xt4?
琴日落星際睇見到全新行貨連kit鏡$12000多d
行貨不了
原來而家XT4咁平

Bro搵水貨吧
我見水貨價同行貨差唔多
C1 大家會買斷定逐年逐月買
放XF10-24 連b+w uv
XF35.4 連b+w uv
長放防潮箱
有意留tg
你遲左 兩日星期前 bh $179usd C1 pro 買完可以升22
富士only 125

月費我覺得LR抵啲
賣xpro3換x100v會唔會好不智?

但係如果你只用23就唔會
我反而用完x100v想要35 1.4
咁平咩😮
XPRO3 留住
買X100v隨身 唔岩玩先賣番出去
咁我都係乖乖地用返pro3

可能會轉Xt4,因為嚟緊會買變焦鏡

用xpro3+變焦鏡好似怪怪地
我最後忍唔住買撚左部xe4 當過度機用..
外國35 1.4 冇貨幾個月2手平果100usd都冇唔撚值
最後買左支35/2

你試下買部x100v試下先考慮放唔放
用過x100v 好難番轉頭
我覺得xe4絕對比唔上x100v
但係我攞黎做過度機等xpro4 又或者我到時全部賣晒買x100vi
都幾怪
巴打35.4諗住放幾多錢?
原廠膠果個應該好易花,所以先換個金屬,樣就個人覺得還好啦,係係冇23方形咁靚
本身支鏡比例問題
係,覺得唔用罩好啲,不過自己用得開心就好
普通影都ok既,但支鏡本身向光果陣d炫光都勁,都係用罩好d
枝35f2有咩評價?
冇乜特別就係一支35
1.4 我玩過朋友果部xt4+1.4 好短暫時間
對焦dee dee dee 係慢啲可能用耐左會覺得煩
xe4配35/2感覺同x100v 對焦冇乜分別又唔係話好撚快但係唔係慢 對比之前用過既1.4係快啲(當然琴日先用完部S機幫bb影相拍片所以對富士對焦好無感)
景深ok 當然可以就想更加smooth 可能之前睇得太多review 先買 都係覺得1.4好啲啲 但係分別唔大 90%功能 平30%價錢
沒有對比就沒有傷害

真心話就係
你話好撚靚好撚正又唔係
個個吹到富士鏡天下第一我又唔覺
就算係1.4 我用過下都唔覺得係好撚正
講到好唔滿意咁又唔係唔滿意
但係我覺得都係相機一部又係鏡一支
都係咁用 冇乜驚喜
如果你問值唔值得入 我覺得要睇你對50mm等效有冇需求
我有,所以冇1.4 我就入左2 ,zeiss 32 1.8 我又唔覺得佢值多過1.4
正如第一頁所講 富士永遠都會令用家失望

不過.. 用得富士都係貪佢film simulation
可以直出 細又輕便apsc質素又可以接受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞