[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (74) XF23mm F1.4 R LM WR, XF33mm F1.4

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
16 2.8
18/2太舊,對焦慢成像好一般 (雖則16 2.8都唔係話好,但總好過18/2)
感覺18/2同35/1.4類似,對焦會慢同嘈啲
直頭係同年代,除非好鐘意個hood,如果唔係都非常唔建議18/2,而且唔係平又難搵
1024 得f4 室內要推高iso
18300好似大大支

會唔會考慮下23mm個兩支?
返屋企,用埋wifi過相,
可能load快d.

上幾頁都有人話,
用fuji app iphone經常過唔到相。
四大黑店
咭慢影響
iphone係易過相 An機撚
影大合照係咪唔會太大光圈?師兄係咪講23.2同23.4?
你有冇影過室內event大合照 等效35你要退到幾遠去影 等效24都驚唔夠wide la

唔係收錢影相嘅話,影大合照一定係寧願1024推高iso/慢快門都好過退無可退結果影唔晒啲人,或者平平地16f2.8/1650/1545/等viltrox 13/.4

收錢影嘅就直上16.4/816/1655

18300另一樣野嚟,要wide冇wide要光圈冇光圈要畫質冇畫質,支鏡賣點一鏡走天涯完全用唔著,用呢支不如用手機個ultra wide鏡影
Fuji用家點睇龍仔新鏡 18-300?
唔該哂.不過支10-24係咁加.
70300就算同100400比都唔會輸
18300你可以睇下SP條e mount 18300評測點講然後自己諗下

https://youtu.be/5i2fB94Tdys
殘體注意
https://youtu.be/IEAOAgSZ_ss
而家都係睇e mount 既效果,要等真係出x mount 插落去有圖先討論到
不過入1024嘅話你嘅鏡頭組合有啲唔平衡,tele/ultra wide都有zoom cover但standard range得支35.4,可能好快又會想買鏡

如果室內合照唔係太大需求嘅話,可以考慮埋1680順便兼顧下其他日常用途
唔樂觀
原本諗住有得同1680鬥下,但睇完e mount嗰支嘅評價,覺得有啲難度
就係有16-80想換依枝後面tele個段幾吸引,價錢又唔貴
其實我影小朋友多既.一般用35.4,我知對焦有D慢,但有時家庭眾會就會退無可退.我有諗過入16-80.但係我驚入左唔用返35.4
點會 個光圈都差咁遠
放心 一定唔會
兩枝都有
一枝焦段好用 一枝輕便又大光圈
我覺得兩枝都係好鏡
順便問下巴打們通常行山帶相機用咩背囊?(休閒not 開工)
pd everyday backpack 20l 岩唔岩?會太重?
有冇巴打用過分享下
買左18.4同35.4之後枝1855 kit就0出勤咁滯
你唔求畫質,擺上IG用手機睇咪okay
佢又的確俾到晒天崖鏡嘅野你
輕,細支,防震,zoom range
但睇落似真係犠性返相對應嘅畫質嚟換個zoom range(而且1680本身已經唔係sell畫質)

到時有實物再睇下啲review先啦,除非你驚跌價急住放鏡姐
影家庭照屋企人嘅我一定係推薦zoom鏡
以後你睇返啲相唔會記得自己支鏡得f4散景唔夠blur,iso高咗一級多咗noise架
但你個焦距cover唔到就係cover唔到,一係影到斬手斬腳,一係小朋友跑走咗要後期cut到幅相好細張,個moment影唔到就係影唔到

定焦本來就係犠牲咗部份拍攝機會去換光圈同畫質
睇你取捨
x100v因為可以做隨身機 而你本身都有xt3 可換鏡機唔需要多一部xe4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞