[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (74) XF23mm F1.4 R LM WR, XF33mm F1.4

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
用緊xpro3 想買多枝定焦 主要影女朋友同埋隻狗 有冇好推介 諗緊xf 35/50mm 定仲有其他廠鏡好?
F2?
Yesyes 本身有枝23 f2 覺得太standard 到喉唔到肺
用緊支Tokina 56 1.4, 唔錯, Viltrox 85 1.4 都正, 不過個焦段唔係成日用到
要唔standard就50/2, 16/2.8

樓上xp3配1.4會唔會頭大身細咗少少尤其係85.4
yes la
35都係standard wor
35 sure
50難用
Viltrox 33 f1.4 同 xf35 f2 大家會揀邊個lens
利申: 啱啱買咗xe3
一定係原廠個枝
你喺邊度買到xe3
福仔40.4
睇你本身咩機鏡
X-T4配56.2同a73配85.8其實係差唔多

但你用X-E4配50/2就爭成倍
仲有堆長zoom
支50230 ff點比到你
所以都係睇你需求
好睇你鐘意咩焦距,我2枝都用過,而家用50f2 用得最多真係好正
35mm 我反而都係覺得到喉唔到肺,不過好睇你會點影,35就可以帶下景咁
其實fuji最吸引係佢iso dial/ shutter speed dial , film simulation同可以save film recipes

fuji如果想玩J大光圈嘅話, 無論size重量價錢都唔算大優勢,35.4 + 56.2 都已經9000 仲要拉風箱
嚟緊支33.4 開價5千幾6千添

不過另一個角度講 其他apsc系統又唔會畀到56.2 / 90f2依類規格畀你, 除非走去ff鏡插apsc機
想要部用上手方便又有得攞嚟打卡嘅機,係咪最好都係x100v 唔聞相,求feel都可以
我諗用xt 個位數系加16-55 真係ff 加支 f4 zoom 好過
富士zoom 鏡係特別大支

如果係xt_0 或者xe 就有apsc 機細鏡細既優勢
之前升上a7c 加24105 個人覺得好重唔balance

而家用xs10 加1680 個人覺得perfect池
係就係等效光圈冇咁大,但真心quality已經收貨
xt30 or xe4 配枝餅鏡都得
x100v 就冇得換鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞