[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (74) XF23mm F1.4 R LM WR, XF33mm F1.4

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
thanks 師兄回覆
我上網睇都話100%srgb係基本
有p3 會多好多綠色
但有埋 p3 已經貴好多

諗緊屌唔屌p3好, 但又冇印相需求
純粹自己睇到爽
P3,目標客群係影片為主,當然而家手提電話都有部分開始進入P3領域。有錢既可以考慮P3 mon,基本上cover srgb space,真係要去到好專既要求就會話紫色藍色會差少少許,但執相正如樓上話齋最好都好有100%srgb

但去到執相要求時,最終output相,如只for online/螢幕睇,都最好最後轉回srgb fine-tune/upload之類。所謂嘅p3色好鮮艷其實都係最終俾自己J,人地無p3 space都無意思

ARGB就唔洗諗,冇印刷要求的話就唔需要考慮

好老實講我自己做色彩管理印刷嘅職業,好多人都追求乜嘢色域乜嘢cal mon,但唔識運用的話反而仲衰左
thanks 師兄回覆
而家 iPad 都有p3 如果自己會用iPad 睇相係咪值得屌雖然你都講左都係自己j

不過d3遲早係咪會越來越普及?
都係個句,錢唔係問題的話入P3當然好d,平時睇片上網都感覺靚d。真係要執相時就最後將張相轉做srgb再upload fb/ig or other

會唔會普通真係好難答你,但到現時呢一刻,電腦mon都唔係全部有full srgb
thanks
早排入左行(唔好屌我)9k 幾係肥花買
爽用緊,本身有部xt4,而家都好少用
長期都係帶x100v
屌你老母
想買部fujica ax-5
但係上網唔多見有人放
定係買st
係極難 問過間都話無貨
點解想買部x100v水都咁難
係極難 問過間都話無貨
而家買X-T3會唔會好不智

*轉會,9成唔會拍片
可以考慮埋xs10 xt30 mark ii
同你一樣 xs10 xt3二選一
我傾向xt3
新手準備買xs10
想問有無推介邊度買好
想入xpro3
但又想等埋佢出xpro4先
幾時會有
等多兩年
唔熟相機係咪都建議買水貨?
Xpro3已經係兩年前產物
xpro 新機週期好似3,4年
4月嗰陣8200買咗x100v水銀全新係我今年內做過最好嘅決定
富士你熟唔熟相機都係會建議你買水貨
我都係

試過機覺得XS10 EVF 比較細同難渣D
可能我用開6D 唔習慣

X-T4真係唔抵
咁如果買完水貨有事...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞