[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (74) XF23mm F1.4 R LM WR, XF33mm F1.4

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
Receipt
recipesor9
第一次接觸呢樣嘢,睇咗一陣。大概意思係咪即譬如class neg recipt 嗰度話WB係 6700K嘅時候,shift就係-2 Red & +7 Blue。由於同一個custom preset唔可以就住每個WB數值而有唔同shift (例如4000k 嘅時候就要 -2red +4 blue),所以索性喺另一個preset 度save class neg 4000k 2red +4 blue呢個setting?
秋風先應該帶機上山喎
You can only save one white balance shift for each white balance type in the White Balance Menu. In other words, whatever shift you set for auto white balance will be applied to all custom presets that use auto white balance

WB shift係跟WB走,唔係跟recipe/preset走

例如
A setting用auto WB 2R3B
B setting用auto WB 4R5B
咁你每次由A轉B時就要手動將2R3B改做4R5B,調轉都係

但如果B setting係白光 4R5B就冇問題,會自己轉,因為shift連埋WB轉

四大黑店
咁平?心癢xs10想升級
明白曬,感謝
X100v現家個價係唔係仲好硬要9-10k?
之前啲人教落,
喺個七套自訂。

每套個名到,
都打埋白平衡調校幾多,
曝光補償要校幾多。

方便轉其他自訂時,
都知點樣set白平衡/ 曝光補償.
之前用xt10,相隔幾年後想入翻坑
稔緊xt4定xpro3
兩部感覺真係相差好遠
買機係咪都係肥花好啲,好驚去錯黑店
定位好唔同喎 視乎你點影
想全面又拍片又zoom 鏡就xt4
定焦街拍就xpro3
轉會定真唔玩?
我好少會用zoom鏡定焦多,所以先1516
定焦都要睇用邊支有D唔襯
巴打啲鏡焦距好齊
有冇人有試過係飛機影銀河?
係咪用apsc 真係點都搞唔掂?
推到8000iso 都要3s 先見到
但係d noise 多到搞唔掂
12800iso 試過更加多noise
有冇人可以分享下setting?

12800iso 2s

8000iso 3s
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞