[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (74) XF23mm F1.4 R LM WR, XF33mm F1.4

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
拍片唔建議,連gimbal單手長時間拎太攰
我覺得用返1024拍片好啲或者1855/1680都得

但齋講畫質取代50f2冇問題(我都有呢支)
封關前旅行我通常淨帶1655+旅行腳
但光圈唔夠定焦大,影夜景iso點都輸。如果唔帶腳架嘅話要睇你接唔接受到高iso
後悔賣走左1855拍片一流
取代到50f2 咁ok 了,我好滿意50f2 呢枝鏡
光圈我冇乜特別追求, 2.8 我覺得夠用,夜景我點都會拎埋腳架,iso 而家轉左xpro3 推到3200 我都覺得唔係好重noise (對比以前xt20)
睇嚟返香港可以買了
放支2手 35.4連盒送埋B+w UV

有無人有興趣
xp3冇防震+頭重尾輕喎 原本以為你係xt4

xp3我覺得都係密啲換鏡la
xpro3 過渡姐,我等緊佢出新sensor 就換機,睇下係xh 定xt
Xpro3 平時hea 玩就開心,真係要影認真野嘅話佢個反mon 好麻煩,落腳架個mon 最後反到水平
放心入啦 我近排都入咗了
根本唔驚,XPRO個價咁硬(一手二手都係),即使今日買左聽日有消息,到真係有新機放番出黎當租機玩,早買早開心啦
而且都唔會咁快有消息,週期計XPRO 3.5-4年先一部,快極都下年下半年先再出,而家買都有成年玩
而家2手Pro3要唔要$9K ?
入了
成年幾無用過部相機, 個PS 用都無用過, 月月比錢
用緊罪大FF 機

富士係唔係真係直出無難度?
而家得X-pro系列有class neg ? 仲有邊D機型有?
https://fujiframe.com/articles/classic-negative-film-simulation/#which-cameras-have-the-classic-negative-film-simulation

The Classic Negative film simulation is currently available on the following cameras:
X-Pro3
X100V
X-T4
X-E4
X-S10
GFX100
GFX 50S
GFX 50R
收到
APS-C機幾時先有Nostalgic Negative
漏左XT30 Mk II?
可能XH2 先有
富士直出係靚
但係你又要諗清楚係咪買左就會出去用相機
原來xpro3唔跟叉電器
我而家得番支24.4
其他鏡真係嫌太重,搞到唔想拎
富士再玩定焦真係又輕又型
幾個月前係天祥買左50f2水
想問大約咩價錢
巴打放幾錢?
本身影開菲林,好中意fuji隻色,想入手第一部數碼相機

如果純粹想影下街景/人/普通街拍,唔會拍片,budget 8000-10000連鏡想問呢到爸打有冇推薦
Xt30
Xe4
Xt3
Xs10
由富士轉會a73
到依家想轉返富士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞