[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (74) XF23mm F1.4 R LM WR, XF33mm F1.4

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
睇怕富士都唔會放個mount 出黎啦
咁又唔可以就咁比
SIGMA 變形好勁機 靠機內修正
焦距又差D
有既,要等下lor
Walk in有平
變形勁,邊位鬆,優點真係得細支
輕一半有多喎 拎支xf1655真係唔係人人拎得起
變形開機內修正都得
邊位就睇個人啦
依邊有18-55mm 2.8-4, 已經好過其他廠好多.
而10部APSC 有9部都冇IBIS, 今時今日冇防震會死既年代, 佢出乜MOUNT 都未必睇好.
膠片同玻璃比..
16 vs 18都唔同啦
而且sigma呢支收到4-5.6好似都唔夠fuji全開sharp
睇用家啦,我都係post下igfb用,唔求好高像數
最緊要輕便可以日日帶出街,fuji支鏡真係帶唔到,擺係櫃根本幾sharp幾靚都冇意思
除非真係可以忍受到1655個重量仲要daily帶係身
如果真係對相質要求高,我寧願玩FF機
仲以為1655唔係600g而係6kg
你話頭重尾輕口徑大冇防震都算,自己身子弱嫌重嘅只能夠勸你做多啲運動

而家用緊xh1+1655覆你
想問下16-55 個成像同個立體感點
而家旅行用10~24 加50f2 成日都要換鏡換嚟換去好煩
諗緊好唔好入佢
仲可以拎埋嚟拍下片
其實呢 就唔係話拎得越重就越叻既 唔知咩心態黎
有冇意思先係重點 你覺得咁樣當到日用緊係冇問題啦
但係我唔覺大部份人都咁覺得
平衡到自己日常需要先係重點
比你
係你條柒頭皮一開波就踩低1655嚟抬高s1850咋
自己唔care畫質咪算,陰乜撚野公
如果富士聽你講出sigma呢支鏡做大三元就唔慌唔陰公
得啦得啦 知你咩都頂配啦 夠曬威嫁啦
咁不如所有F2鏡都閹曬佢啦 又唔夠重
都唔知有咩好嬲小學生咁
諗起呢度以前有個人,好鐘意笑人拎行李去旅行就唔覺得重,拎支重啲嘅鏡出遊就嫌大支又嫌重

用行李同鏡頭重量嚟比較
講L到去旅行會拎埋啲行李去景點咁
其實冇乜好比
輕細就易質素差 必然定律
富士個枝有佢價值
最好sigma 做多枝俾富士啦 多個選擇 細機都可用大光圈變焦
因為自覺拎支比人越重越大支既鏡就沾沾自喜嘛 咁都搵到個自信位都算幾巴閉
講真拎多幾百g好心就冇咁大聲啦 笑死人
咁鐘意咪袋兩舊鐵係褲袋出街囉
對我黎講唔常用 長期擺防潮櫃 幾貴幾大碌既鏡都係垃圾
睇自己個價值觀係邊姐 用自己戈套硬代入人地到
咪肉酸囉
頂乜撚野配 你自己覺得上兩代嘅xh1係頂配係你自己on9,唔好塞字入我把口
唔好意思 重量頂配先岩
本來就係咁
係啲人on99自己拎嚟比跟住話陰公
乜撚野重量頂配
xf200唔重過佢?100400唔重過佢?GFX唔重過佢?
睇見你咁樣9up就覺得你可憐
最認同你最尾兩句
自己虧嫌支鏡重,自己唔care成象畫質,然後拎嚟比較踩低一枝鏡抬高另一支鏡
用自己戈套硬代入人地到
睇見就覺得你又肉酸又陰公
忍唔住啦
好想入XPRO3
驚入完就出xpro4消息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞