[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (74) XF23mm F1.4 R LM WR, XF33mm F1.4

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
為咗解決ultrawide同高速對焦我選擇咗雙修埋罪大

作為富士黨都好難叫人唔好雙修
想請教下你罪大有咩鏡?呢啲係富士無優勢嘅地方,例如重量價錢?
認真唔明點解個個都話要高速對焦
富士真係慢到用唔到?
我以前用a72 af失焦果d就真係叫唔好用
但可以MF都唔係叫用唔到
成日見人話富士對焦慢到win95咁 sony色屎
真係睇到煩

你地自己諗下係用家問題定係相機問題啦

9up完
鍾意負皮就負皮
真話就講左唔啱聽都冇計
no fucks given

覆返上個post,我罪大得一機兩鏡: A7R4, 14.8GM, 135.8GM
富士唔係用唔到,但想問下有邊部機邊支鏡可以取代以上器材? 尤其超廣角大光圈一環
利申富士喺手都有蔡12同90/2
感謝
部Xs10開ibis影相
一粒鐘nonstop影
用一粒電係咪正常
天氣熱+Nonstop咁影,正常
關唔關機?
關機會好好多
又係嗰句啦瀨嘢唔好問點解
有無好推介
因為有支七枚 用liana 微距環會頂住想問你地用咩接環
我都覆返嗰個post

罪大同代機型對焦快過富士係事實
仲拎A7II嚟講失焦?幾多年前嘅機嚟㗎?差唔多7年前啦,嗰陣富士表現都係差唔多咋

咁7年過後嘅A7系列與同代嘅富士相比,對焦快過同準過富士已經係事實,咁兩家都有進步嘅前提下,係罪大進步得太緊要呀?定係富士進步得一般呀?

今代富士對焦唔算差,其實係可用,(我都曾經試範用X100V成功pan車嘅例子屌柒話用富士pan車唔得嘅柒頭奸狼犬), 衹不過要同罪大相比的確仲係有差距,對對焦更加有要求嘅人自然會揀罪大,對模擬菲林色彩有追求嘅人自然會揀富士,百貨應百客啫

你仲用A7II嚟話罪大色屎就更加可笑,第三代A7之後嘅機啲色已經改善好多,我亦曾經拎大家都公認評測做得最好嘅YouTuber 佢用罪大同奸狼影出嚟嘅直出jpeg俾人盲測,結果個個都分唔到邊張係罪大邊張係奸狼,除非你夠薑話奸狼都係色屎啦

9up完
鍾意負皮就負皮
真話就講左唔啱聽都冇計
no fucks given
買開熟門路又識check機嘅唔會上嚟問去邊買

會走上嚟問,但又乜都唔識額頭刻住“水魚”兩個字咁走去買嘅話
你預間間都會瀨嘢

正如上肥花買二手你都會唔會問邊個賣家好推介咪又係靠自己check
水貨除咗可能少啲手汗漬外,同二手又有咩分別呢
拍片用富士追到炆
無,
間間都19野,
學多啲點樣check機好過。

嗰兩間叫你買咩filter,
都唔好買,因貴double。
最慘係買啲垃圾filter

用完啲手指/塵仲難清過無用

繼續share下支福仔其實收左光圈都sharp嘅
今時今日出既鏡收光圈都唔sharp佢仲有咩價值
個flare斬斷咗佢個頭
你係咪get錯個point呢?
個point 唔係講緊對比a7ii
我係話以前AF差 只係叫af唔好用但係部機唔係廢到唔用得
我亦都冇話過我認為色屎

大佬我同你同team架
我一直都話係用家問題
正如你所講 x100v pan車完全冇問題
唔識/唔去執相既人就話色屎
技術唔夠要靠機去彌補 不如練習多啲提升下技術
我個point係依家啲人咩都賴部機
咁我get錯啦,有冒犯嘅話我say sorry
用得掂部機都可以呻吓掛?
我slr同rf本身都玩慣mf, 就算數碼機插mf鏡拍片我都ok

但富士同P記響相機大廠之中, af水平落後一截係事實
而且富士唔止機身冇優勢, 甚至因為鏡頭群更新慢, 鏡頭摩打都一齊拖後腿

衰啲講句, 我當年O記EM5得cdaf, 日頭夠光情況, 單點正中af-s都快狠準過XT2/XT20, 前者2012年機嚟...

非富士用家屌富士af廢, 就話叫佢可以出門左轉去另一個牌子姐
富士用家使左錢響依個系統, 講吓用落覺得有咩不足, 希望富士推出更好產品都好正常丫
最近賣咗xf23mm f2同xf50mm f2兩支定焦換xf 16-80mm
發現喺16-22mm內影嘅相都冇以前咁sharp
求指教點樣令成像sharp
用X-S10
賣咗1680換番23&50
變焦通常冇定焦咁sharp 喎應該正常
另外成像sharp 應該同iso 手震 有關,會唔會光圈細左iso用高左
收左都唔sharp果啲可以填海
有無其他類型嘅相分享埋?
換16-55會唔會拍得住嗰2支定焦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞