澳洲移民 你問我答 (22)

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
讀書好難,仲要Master
之前係澳洲讀degree 都差d 畢唔到業

讀Master 大約要幾錢?
master都幾十萬架 唔少架
無記錯讀完2年書, 之後485 已經係=pr 咁唔駛交學費
本身收晒皮. 諗住去加拿大+1
有個嚟緊二月master Offer未take .... 依家regional 讀完兩年, 再485 stay三年 = 191 PR / 189 if on list? 求圍爐
愛同現實,我會揀現實
你當50萬左右
讀dipoma 得唔得
讀diploma 你既小朋友就應該冇得免費
你問下agent先得
唔值得 去加拿大啦
未讀書就去加拿大
咁去加拿大囉 加拿大細路 local 價 (即係接近免費)
點解唔值得鐘意澳洲咪去 最緊要係知道自己想要啲咩
由我巴想問問

1.新出個港人政策如果讀既科吾係list上面但而加揸住485係咪都可以申請191三年之後?(個三年係accumulate定係要一直住三年?)

2.因為而加人係香港之前485 grant左之後係SA做左半年野 姐係如果翻去做多2年半野就可以apply PR?
加拿大好啲呀 可以快成2年喎
澳洲肯比全部國際生入境 先算啦
同埋加拿大讀書平啲
小朋友?要讀幾多年先攞到485

除非你公婆攞482
本身打算去英國唔洗搞咁多野

但而家澳洲有機會又好心動,因為話哂都住過幾年易適應d
咁大個人自己衡量啦 宜家英加澳都白紙黑字寫哂出黎 想去邊咪自己揀 就算未入境 讀online class係冇影響拎485
問題在於好多大陸人改埋香港拼音,我諗都會有少少漏網之魚
On shore 2年
491行唔行到hk stream?
定照3年申請191
我情願有漏網之魚
好過所有想離開香港嘅香港人要同啲「魚」一齊冇得走留低等死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞