澳洲移民 你問我答 (22)

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
感謝巴打
Hello!
想問我同女友(2人單身)一齊想用491 走
當批咗491 後 香港出發前結婚 會唔會有影響?
影響埋3年之後apply 189/190?
Thanks 巴打
其實係咩原因呢?
另外想問下,如果收到491 invitation之後係咪係個州到做多3年野就得?唔使再做其他嘢?
點解唔結埋婚先入 Eoi ?
咁樣係咪麻煩好多
結婚先簡單 一個人搞 visa 帶埋另一個
我就係話申請完visa再結婚係咪麻煩好多
會麻煩咗

既然都決定左一齊移民咁大件事 唔爭在結咗婚先啦
結婚係咪會扣5分EOI
佢本身話兩個人都入 Eoi

我 assume 佢地兩個都有 skill ax 同 eng test

咁同 single 一樣係 10 分
咩原因你係指邊個方面?

可以咁講。
一般單身申請的話批簽證會有第一次入境唔可以結婚既條款。
BVE無work right,要額外申請並且demonstrate有financial difficulty。

因為有取消記錄的話就唔可以再攞BVA,你可以咁樣理解。我唔知你成個case係咩情況,但係我會建議你盡量避免cancellation。
依家個情況好似係無工作的話都唔會比190。
186個工作經驗要求係post relevant qualification既三年full-time相關工作經驗。

無,QLD 190未開,189最近幾round好似都無physio?

我唔係QLD,我係Melbourne,不過所有野都可以email communicate,你有需要可以TG聯絡我先。
咁要證明有財務困難 難唔難? 有冇限制,例如戶口小過幾錢咁? sorry ,唔太清楚

有取消記錄既話會影響之後申請配偶簽?
無明文要求,總之有幾慘得幾慘。

會審核得嚴好多。
冇明文要求,咁佢唔會查我咩?

咁知唔知大概會審幾耐? depends on 比佢啲材料定 其他因素?
Aged care
就業就都幾多招聘廣告既
需求就暫時都keep住要人 最好搵鬼佬老細 亞洲個班某部分幾刻薄

清打算過黎?
想問下有MIEAust CPEng 係咪可以直接移民?
放心 我阿媽仲係4字
未算係老人家
我老豆老母都係六十幾先移民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞