澳洲移民 你問我答 (22)

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
想問下,依家人係香港
可以過到skill assessment + IELTS 要求

依家新POLICY出嚟最快可以點拎PR 同入藉

如有必要可以搵求親戚公司請我
去到 但要同時一齊申請visa 唔可以你申請完過2年先加佢地入去
正常
果邊promising好多
問題係仲值唔值用兩年
百零萬過黎讀書
年紀唔細
咁學費呢?小朋友可以同本地人一樣定要比國際學生價錢?
唔同省有唔同
呢個唔知要問返agent
但應該俾international價
想Confirm多次
依家喺夠澳洲四年由485轉行189 hk stream 申請PR
係唔係要係 skill list 先申請得189?
定係香港人就有豁免
好亂唔同人有唔同講法, 求解答
請問有冇網站可以睇到邊個省邊個收費
如果international 價即係收有家庭既皮
其實都幾慘 讀到year3 covid返左香港 成年幾stuck係到
其實係有家庭真係要有咁上下經濟能力 同埋真係要考慮得好清楚
係list 過到skill 189
唔係list 191
等多陣等啲agent有進一步既details先有解答
前往澳洲讀書可以帶家人嗎?

可以携帶伴侶及子女。

在讀書時,伴侶可工作?子女可讀書?

同行的伴侶可以工作,子女年齡達到5歲就必須讀書。如果主申請人修讀技工(Trade Qualification) 課程或學士學位 (Bachelor’s Degree),伴侶可做兼職(每2星期工作不多於40小時),子女就讀公立學校學費約為AUD$6,400 – AUD$18,980;如果主申請人修讀碩士學位 (Master Degree)或博士學位 (PhD),伴侶可做全職,部分地區子女就讀公立學校免學費,其餘地區公立學校學費約AU$6,400 – AU$13,000。

即係要讀Master 先部分地區免費
Google 吓,有成個表有晒
咁已經差好遠
191唔洗留係regional wo
家長在西澳入讀授課式碩士課程(Master by coursework),子女在當地讀中小學可免學費,西澳為僅有的省份,為修讀授課式碩士課程學生的子女提供免費中小學教育,就連畢業後持有畢業生簽證時,子女讀書也是免費。西澳距離香港最近,航程約7小時,跟香港沒有時差,雖然被列為偏遠地區 (Regional), 但珀斯市內高樓大廈林立,亦有著名的八大之一,西澳大學,新政策鼓勵簽証居留的,往偏遠地區大學讀書,可獲三年特快永居渠道,西澳或是港人「走漏眼」的瑰寶。

倘家長讀研究學位 (Mphil, PhD),可考慮維省、昆士蘭省以及西澳,皆因無論在就讀期或畢業後,子女都不需要交中小學學費,與本地生待遇一樣。選擇修讀博士課程,亦可考慮往新南威爾斯省,家長在讀博士時,子女上中小學學費全免,只收每年$120行政費,畢業後子女所交的學費也不過$5,600-$6,400澳元一年,對於追求生活便利及工作機會的來說,新南威爾斯省的悉尼會是很好的選擇。
Master..我係咪都係去UK 算..
巴打冇諗過讀master?
不過有屋企人好似去uk最抵
睇黎d支那人都唔洗諗經香港去

https://www.sbs.com.au/chinese/cantonese/zh-hant/how-australia-prevent-national-security-risk-under-the-new-hong-kong-visa-stream

根據SBS中文按《資訊自由法》取得的數據,去年是自2007年以來,首次有港人被澳洲當局以「威脅國家安全」為理由,取消及拒發簽證,但由於兩者的數量均少於5宗,故當局以私隱為由未有交代具體宗數。

除了上述「關卡」,政府去年8月20日公佈的《2020年移民規例修訂(香港)法例》的說明文件(Explanatory Statement)當中,列明了內政部長有權列明某段時間後發出的護照,不能視作可申請永居簽證的文件。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞