澳洲移民 你問我答 (22)

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
咩職
算把啦NSW,啲分鬼死咁高,會計都要105+5
點做到110
想問單身想去墨爾本
買市區一至兩房unit長住,
首期要預幾多到?

做緊醫護,一存夠錢就離開香港
唔想再係依個城市到
已經喺Perth 置業,所以會去Perth
諗緊讀MBA ,我本身有非澳洲computer science master
之後再留低,難唔難?
想去Perth的話建議讀返個係WASOL上既occupation:
https://migration.wa.gov.au/services/skilled-migration-western-australia/occupation%20lists

MBA咁general既無咩幫助。
https://www.realestate.com.au/buy

自己睇下,從200k-1m都有。一般係20%首期+80%貸款。
材料無衝突的話,可以。具體要睇返你指邊幾個occupations。
186要3年工作經驗,短期內應該都無咩可能。

你係Physio又有1年本地相關工作經驗的話,其實189都有可能。你可以盡快入個189 EOI等下有無運。

190就唔使公司擔保,你有個job offer/ongoing employment evidence就可以。

189/190可以同時等。
是的,cancellation的話會將所有簽證取消,所以程序上你申請左partner visa個BVA都會一併取消,因此你要自己搞返個BVE。

網上搞就可以,搞唔掂你可以聯絡我。
唔該曬 186個工作經驗係計入EOI之前要夠三年?

同埋有無頭緒係QLD 189/190既skill points門艦大概幾高

依家打算考多次PTE博最高分英文同睇下洗唔洗做埋NAATI(25歲單身 bachelor honors degree)
同埋如果巴打係qld既話我有興趣搵你幫手
想問南澳master畢業後 用talent and innovators program申請190 nomination 機會大唔大? 定係做12個月工再申請190 nomination嘅機會大啲?
咁拎bve 同bva 有咩唔同,bve 都有full working right ?

點解自己申請唔係申請番bva?

或者可唔可以咁樣,取消左之後先再申請配偶簽,到時批落黎既會係bva ?
同問
絲想用t&i邊個stream?
high performing graduate stream
一樣
問過sa d agents
佢地話冇全職工作多數都係491
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞