澳洲移民 你問我答 (22)

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
由我爸

想問兩個問題

1. 我依家remote讀緊澳洲既U。想問如果我將來apply citizenship, 咁計residence requirement既時候,我入唔到澳洲境果一年幾係咪唔會當係住係澳洲?如果冇得計既話都幾濕鳩..

2. 假設我攞到PR, 咁我係咪可以先sponsor我老婆攞PR(820visa?) 然後我自己去外地做野,而我老婆就留係澳洲直到攞到Citizenship?咁到時我就唔洗驚入唔番澳洲。

唔該!
有咩科建議?我本身有pr 但想讀個易搵office工嘅master
大把腥港人離婚收場
腥港人你指緊咩人
有PR就揀個自己有興趣既黎讀好過啦。
1. 唔計。有幾濕鳩? 我覺得好合理。

2. 點解申請PR時唔帶埋太太一齊申請?
wow NSW 率先開關
希望移民一齊開
由我巴,想問下 假設比學校取消學生簽證(先唔理原因),28日內申請其他簽證可能係配偶簽,咁取消左之後剩低既學費仲洗唔洗比? thx
同埋到時28日內申請就係直接拎過橋簽等政府批?
IT啦,
seek入面150k以上人工opening有7千個,
遠遠拋離其他行業
就算你今日申請左配偶簽證, 都唔係28日內就能夠拎到820 (Temporary Partner Visa). Partner visa 820 易家waiting time係23個月.
就算比你好彩28日內拎到Partner visa 820, 你都仲需要等最小9-14個月既waiting period先會拎到PR.

所以, 除左你能夠係28日內拎到PR (which is 99.9% unilkely), 你係需要比全額學費.

你個簽證被政府取消左後, 有無講係唔能夠留低係到? 有無特別conditions?
1. 你無學生簽證,唔繼續讀就可以唔使比。

2. 28日係指咩先?如果你指既28日係移民局通知你28日內回覆Notice of Intention to Consider Cancellation (NOICC)的話,無錯係可以有bridging visa比你去等Partner Visa application outcome,不過唔係直接就有得拎,要自己去搞E。
個人預計下年中前後先會大開。
自己搞係指要上網自己搞或者搵仲介搞? 我以為係
申請完配偶簽,然後政府直接批過橋簽比我等tr 然後再等pr 咁

係,28日個意思係你個理解,取消左之後有番類似28日既過渡期比你
我唔係指28日內拎到820,可能我表達得唔清楚令你誤會左,唔好意思
由我爸你好

依家係QLD 渣緊5年 post grad visa(2025 expire)
物理治療就黎做夠一年野

想問如果想行PR會建議189 190 定186?

暫時依家公司無講可唔可以做190/186 所以唸緊會唔會轉去間可以幫我做visa既公司做

唔該曬
189 同 190 唔洗揀架喎 我全部都要.jpg 邊個 invite 你就 apply 邊個

R 到 186 嘅應該會快過 189 190 批添

總結 唔洗揀 邊個做到就做邊個
想問下可唔可以apply 2個ANZSCO code?
咩職業?
咪寫左
整廚櫃
乜撚事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞