澳洲移民 你問我答 (22)

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
各位巴打,小弟想趁仲未過得去澳洲,喺香港讀個課程,考返個燒焊牌,但係可以去邊度查到個牌喺澳洲有冇用呢?
好似無得直接轉,點都要係返呢邊考多一次。

https://welding.org.au/
有D field唔係每個州都可以比擔保,分開兩個會多D可能性。
除非你自己對會計有興趣,如果唔係最好避免..

另一個alternative係考慮下讀data science? https://study.unisa.edu.au/degrees/master-of-data-science/int

KBS係比較上次D既學校.. 你可以自己衡量下。
RN仔一問
如果老婆英文未夠分,但我已經夠分meet到190既min req, 應該等埋老婆搞掂左英文先定照apply左先?
Tafe QLD 畢業準備轉州
黎緊想去Monash讀Master of OT
但想問下係咪大部分Mot都要入waiting list?
想問下qld個洲擔保要點搶
唔係指pr掛....
如果申請配偶簽證,要等幾耐先可以拎臨時簽證過去
2022 既mot一早就一係full左 一係waiting list 一係就唔搞online… 要入就入bond u囉 2022年5月仲有位 一係就9月
最近見到有人講等咗23個月
正常好似一年內都有?
1. Standard Business Sponsorship; 2. Nomination for a Position for Visa; 3. 482 Visa Application.
而家要等大概6-12個月。
湊高分。
搵唔到工?準備去邊個州?
當然係入左先。
入左之後如果老婆pass到英文可唔可以amend加返分?定係要重新當new application再搞?
因為我加埋spouse個分先得85, 如果要當new application既話等埋好過
Thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞