澳洲移民 你問我答 (22)

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
爬文啦
而家外國政府都開始睇齊香港同支共
本身下年去regional讀master, 如果有呢個scheme係咪唔洗專登去regional都得? Thx由我巴!
唔得啦 過左sunset date 加拿大同澳洲政府應該有諗過呢樣野
佢而家咁玩個485 都無分喺regional / metro region 讀書而拎
咁樣為咗移民去regional 讀書嗰堆喊出嚟
7年(拎香港身分證+讀書)+3年485 住regional ,都最少要10年喎
住regional 快1年喎
嘩屌 竟然係咁
唔會啦, regional 又唔係有幾regional, perth, adelaide, gold coast 都係大城市, 唔見得有幾蝕
由我巴 想問下我而家係香港讀緊澳洲master 今年1月拎既 500 student visa, 係咪入到境之後讀到畢業 然後申請485 再係Melbourne stay 4年就可以以經visa 189申請永居 唔洗任何其他條件
就係爬咗regional唔洗 non-regional先要?
樓主講咗話無skill assessment 無income req 啦
見到隔離有人話如果係regional既讀嗰科on list就得
唔係regional既要讀嗰科on list
Regional快一年喎
據我理解
讀書無分喺邊讀
係485 拎咗後去regional 先快1年
有d人 有錢讀usyd unsw unel 嗰d
但為咗regional 放棄就慘

不過咁有錢再trans過去都得啦
咩呀 你而家讀緊書 讀完咪有得申請485喺regional 3年咪有pr
係錢嘅問題咩
唔係讀DEGREE 應該行485 Graduate Work stream
咁就要?
如果可以去返city讀可能會有人照應, 同埋快1年應該讀完書再去regional住都可以?
485嗰part 無變, 但hk stream PR 無需要再做
悉尼都可以直轉?
定係偏遠先可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞