英國生活雜談/攻略/你問我答 (含資料整合) (5)

1001 回覆
30 Like 3 Dislike
小弟已移居英國七年有多,打算係休息時間分享下自己嘅個人經歷同睇法
大家有咩可以係到問,答到嘅我會盡答,但係唔擔保一定啱,大家有咩唔同意請指正,亦都歡迎大家代答
有啲私隠問題可以留底tg,但係請確保自己嘅privacy setting 唔會洩露自己個人資料e.g. 電話number
同埋有關我個人私隱嘅問題一概唔會答
請注意呢個Post 係開tg group 嘅
--------------

請前往以下Google doc 重溫舊文archive: shorturl.at/kuDKO
以下係目前已cover 嘅大topic,係發問前不妨睇下有無cover 過
[其一。雜談] 英國人係咪真係識分香港人同中國人?英國人會唔會歧視香港人?
[其二] 英國生活文化、dos and don'ts及融入貼士(持續更新)
[其二。離題] 出街食攻略
[其三] 英國點睇醫生?
[其四] 交通篇
[其五] 垃圾分類
[其六] 日常Small talk
[其七] 轉錢黎英國
[其八] 買傢俬/傢俱/家電/家品
[其九] 有圖慎入!英國常見pest
[其十] 租屋
[其十一] 家居保安
[其十二。雜談] 深夜隨筆
[其十三] 搵工相關問題
[其十四] 衣食住等唔同品牌一覽
[其十五] XXX 城市好唔好住?
[其十六] 配眼鏡/con
[其十七] 英國貨幣/交易知識
[其十八] 揸車/學車 (in progress)
[其十九] 睇電視&TV Licence
[其二十。雜談] 淺談英國賭博業
[其廿一] 清潔用品牌子推介
[其廿二] 英國辦公室文化(持續更新)
Miscellaneous
Useful links

Between 大家唔駛怕入左個Google document 會俾我起到底,因為Google 會幫你匿名
--------------

Post 1: https://lihkg.com/thread/2487148/page/1
Post 2: https://lihkg.com/thread/2503782/page/1
Post 3: https://lihkg.com/thread/2621699/page/1
Post 4: https://lihkg.com/thread/2665778/page/1
一。所有新出嘅文都會置頂
二。舊嘅Topic 如果有update 會係Google doc 嘅patch notes 寫明,歡迎定期返去check 下
三。請唔好問/討論關於投資嘅嘢,如有投資問題請移玉步去財經台
四。如果係關於稅務或者某某行業嘅歡迎照問,但係我九成都係唔識答,不過有好多巴打會樂意解答
五。如果有問題好急又或者好耐都無人答嘅,歡迎留言提一提我,我會pin 你嘅問題係最頂等大家優先回答
六。所有我出嘅長文請勿quote/回覆 ,有咩問請直接留comment
七。所有我出嘅長文請勿quote/回覆 ,有咩問請直接留comment
八。所有我出嘅長文請勿quote/回覆 ,有咩問請直接留comment

今日去左海邊吹風
可唔可以講下英國加咩稅? 對乜嘢人最大影響?
留名
BBC News - Social care tax rise: Boris Johnson wins Commons vote
https://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-58492169

所有在職人士要加1.25% 稅落national insurance
啲錢會用係醫療同social care
講返BED BUG
都係SHARE HOUSE
睇房同搬入來都CHECK過無野
係夜晚先走出來DLLM
我入左來之後樓下房都有不過無咁勁
應該係我ACTIVE左班PK
樓下個南亞話滅蟲噴完之後自己再買左來噴
噴完離開兩個鐘就無LO WO, 我聽日都去買

岩先又捉左2隻
有隻俾佢走返入啲位到
明明今日落雨超大隻烏繩入左來半個鍾就自己死左
新post留名
有錢佬income tax已經成四十幾五十%喎
每年交足NI (交唔足"開工不足/無業"可補返差價) ,記住交足先算一年

66歲先可攞,將會改到68歲

交少於10年= £0/週 (衰過MPF)

交10-34年 = £175/週 x 已供年份/35, 如19年=£175/週x19/35=£95/週

交35年+ = £175/週

所以而家四五十歲先移既人要考慮埋自己可能會出現做埋下半世都攞唔足basic pension既問題

同埋有D公司比如說我以前做嗰間濕鳩公司仲會額外出面買多份私人退休金畀我,不過間間公司唔同
加多句58歲後自移分分鐘交足咁多年到時一毫子都冇

慘過比人搶
留名
咁如果父母(over 60)去英國,無工作,係咪無英國的pension呢
£0

留返香港反而有生果金$1475或長生津HK$2845-$3815

你擺明冇工作即冇供過到時£0都算啦

最慘係臨老去工作少於10年但是明明供過一樣£0,真係渣都冇
應該唔係你"轉過黎英國"時要納稅,而係你"轉唔轉過黎英國"都要當收入咁納稅,只要當時你稅務身份在英國

饋贈好似唔使納稅,但太大數目會被懷疑洗黑錢

利申:鳩UP,非稅務專家
巴打我哋同病相憐啊!!!
話説4號滅蟲嚟整咗一轉,蟲量係少咗但每晚仲keep 住有比咬,之後每朝都有隻吸飽血嘅BB陳屍咗係我床頭

但尋晚咬嘅位又多咗,搞到我今晚又唔敢瞓要醒住捉床蝨

見到我成身疤痕真係好想死,勁核突好似生野咁,都唔知要幾耐先會好返,仲有我嘅心理創傷

Btw,我用呢隻殺床蝨,對準啲垃圾蟲一噴,過幾秘佢哋就收皮見住佢哋啲腳係到掙扎我先稍為平復到我嘅心情

唔該巴打先
其實我黎到就要主動申報我香港仲會有收入?
另外 佢點分到我轉入黎筆錢係饋贈定收入(真心問 唔係想逃稅)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞