英國生活雜談/攻略/你問我答 (含資料整合) (5)

1001 回覆
30 Like 3 Dislike
想問下申請 NI,佢要我寄"black and white photocopy of the page of your passport that includes your photograph and your signature"

特區護照無一版有簽名,咁應該齋影印有相個版就得
有得簽嫁喎 你手簽唔係印咗你簽名
係"應急資料"個版手簽?
我之前整其他野係喺嗰度簽 不過唔係英國政府野
都係等整咗NI嘅ching答你好啲
Yes 我想要個70幾磅嘅5G plan佢reject咗我,淨係比我用30幾磅嘅4G plan
最尾嗰版
要自己用筆簽落去
以前去旅行無簽,俾個關員叫簽返
我想問入境前做檢測登記本護照係要係要同機票張護照一樣?
其實無關係,你帶齊有關護照,證明同一人就得,不過依家喺香港,你搞複雜件事無著數啫

香港全程特衰,英國入境bno ,其實唔會有問題,呢度已經有如同人試唔同方式,大致上機場保安同出境用身份證,其他用乜都問題不大,有人只有bno 都係咁過咗去啦,個別職員判斷有問題就另一回事

最終你想點決定點就自行決定風險了,今日唔知聽日事,可能前人得去到你真係唔得,兩手準備囉
明日洒
即係要買定mesh wifi router帶過去??
我睇D NEW BUILD樓片見到全部都好似有homeplug wifi咁
開bank account都得㗎,但比人周到就好煩
我覺得值呀,特別係無車嘅人同埋新屋入伙
有Amazon Prime 重可以有free Deliveroo plus 一年
我都有個,用黎煲湯同埋打邊爐
我自己個電陶爐唔夠火力
New build 嘅話啲電線新就okay 嘅
如果係啲舊屋啲電線老化左就唔駛諗
不過有得俾我揀我都係會行mesh 算
我都試過
啲鬼其實都會搶,但係一定無咁肉酸
唉,無話可說
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞