英國生活雜談/攻略/你問我答 (含資料整合) (5)

1001 回覆
30 Like 3 Dislike
特區政府已就上述更新安排知會英國政府,並建議英國政府盡快認可本港的更新版疫苗接種紀錄。

冇話一定承認
英國唔承認的話,恕我直言佢哋擺明玩嘢

琴日睇外國新聞,印度,南美同非洲都大鬧英國,話點解大家都係打嗰啲疫苗,但就只承認嗰十幾廿個國家

尤其印度嘈得最西利,有報紙直頭話係 vaccination discrimination
你當其實都係行緊三色燈 不過將大部份國家變番amber

green list + 有打針 = 乜都唔洗做咁濟
green list + 無打針 = 跟番amber
amber 就打唔打都係amber
你要上Amazon UK 睇下價錢先,因為我好耐無跟香港啲電子嘢嘅價錢
特別WiFi 6 係英國黎講好新,所以應該貴過香港,Black Friday 都未必有得減
巴打無帶香港針卡過黎?
咩型號?
我未試過俾人問呢樣
如果唔係職業相關 (e.g. NHS工),根據GDPR佢都唔suppose問呢D個人資料...
Lm
Good luck

如果佢堅持要
你都可以申請補領
不過唔知要搞幾耐
https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/doc_br/files/fhs_139.pdf
睇啲notes好似最少都要知係邊間母嬰健康院
其實初生疫苗記錄,真係放返喺當年去開嗰間,細路如果搬屋,需要繼續跟進嘅,係要申請搬資料去就近健康院,衛生署啲嘢其實近年先做返電腦化,以前睇佢哋專科門診,啲嘢仲好似80年代咁,絕對係時光倒流
又幾有良心喎,好似重要係tri band
好多嘢會重平過同多款係街舖買,包括小型家電e.g. microwave
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞