英國生活雜談/攻略/你問我答 (含資料整合) (5)

1001 回覆
30 Like 3 Dislike
寄咩
恭喜
cong
英國人係唔著底衫 U記嗰隻幾好,我都有
家當
14度鬼妹著緊吊帶小背心
英國人根本唔怕凍
[二。一] 英國生活文化(續)

十。英國係無所謂嘅「身份證」。以我所知係英國曾經嘗試推行過身份證,但係因為法院判左係侵犯人權定個人私隱所以就取消咗,而英國嘅差佬都唔會喺街頭查你身份證明。雖然我記得睇新聞講過話依家多咗stop and search(特別係大城市),不過我係英國住咗咁多年都未俾差佬搜過身。英國嘅差佬嘅警民關係唔錯,大家黎到英國要習慣下。我記得反送中嗰排返到黎英國之後好反射性咁敵視行過嘅警察,然後先醒起自己已經唔係英國。如果大家有需要證明年齡 (例如買酒、刀等)就要用以下任何一樣證件:車牌、駕駛執照、臨時駕駛執照、passport 、BRP。注意大學學生證因為無出世日期,所以就算讀得大學多數都過左十八都唔可以做年齡證明。
ukengineer 巴打(#282897):
係英國好少人會問係出示身份證明文件, 就算入醫院A&E , 只係要名同地址, GP 名, 最多加埋NHS number. 佢地會查你要唔要俾錢. 買酒, 刀仔就要出示passport/driving licence. 就算警察係街查一個人或者London Underground捉人唔買飛 ge fare dodgers (俾人捉到, 又死唔認, 搞到要警察出現), 好多時只問係地址同名. 我平時都係無拎本護照出街, 又無渣車成十幾年, 出街最緊要係debit card, 同坐火車, 地鐵張photo card

十一。臨時駕駛執照(provisional driving licence)唔駛真係學車或者考車先拎得,只要夠秤就可以申請。Provisional driving licence 應該係BRP 同passport 以外最容易拎到嘅身份證明,建議大家一有機會申請就拎定先

十二。英式英文同美式英文除左口音外,係用詞都有好大嘅分別。情況就好似廣東話喺香港同中國嘅用詞都一樣有唔同。如果用美式英文嘅用詞,有時啲英國人會聽唔明又或者扮聽唔明,唔老黎嘅重可能會話你(英國pride 無計)。

十二。口音除左可以分辦到個英國人嘅家鄉係邊,根據我多年嘅觀察,口音某程度上係反映到一個人嘅socioeconomic status(譯做家境好似有啲唔夠好)。有啲城市in general 係有錢過其他城市,所以啲英國人會形容有啲城市口音好 ‘posh’ 。Even 同一個城市入面,家境差嘅人通常口音都會比較重。

十三。香港有MK,英國都有佢自己嘅版本Chav(plural: chavs)。呢chavs 多數都係low socioeconomic status 嘅童黨,經常會喺市中心公園嘅或者單車徑見到佢哋三五成群,十個有九個都係著tracksuit 同埋口音會好重。 記得之前有個post有人講過英國越後生嘅人越衰,其實都講得冇錯。論racist 會搞鳩你嘅最主要都係呢班,不過其實就算唔搞你班亞洲人,佢哋都會周圍生事撩事鬥。有啲呢chavs好鍾意聯群結隊咁踩單車,然後喺大馬路度亂踩同埋wheelie 覺得自己好撚型。講到好似好得人驚,不過其實大家唔駛咁驚,只要mind your own business 同佢地避免眼神接觸就得。

十四。英國人對中餐嘅定義同香港人係好大分別。由於英國人嘅口味唔同,早期香港人過到嚟英國就發明咗所謂嘅鬼佬中餐。好多鬼佬都係以甜酸(sweet and sour)為主。除咗甜酸之外重有好多連香港人都未食過嘅嘢,例如「芙蓉」、 「chop suey」、「OK Sauce」 等。一間中餐館嘅menu 越少中文,啲嘢食就一定係越伏,尤其係啲「Chinese takeaway」,十間有九間都係狗也不屌

十五。Wagamama 同 Yo! Sushi 係英國開到周圍都係,每個城市都會有一間,啲英國人都好鍾意食。不過我奉勸大家除非係抱住食明將嘅心態入去,如果唔係真係連試都唔好去試。咁撚垃圾嘅餐廳俾一蚊佢賺都嫌多

十六。英國人好興用某隻出名嘅牌子黎做本身件Product 嘅代名詞。以下係我聽過嘅例子:

十七。係英國北部,午餐係會叫做dinner,晚餐係叫做tea。呢個其實係歷史上啲低下階級嘅叫法,以我所知係因為午餐係以前勞動階層嘅最大份嘅一餐,佢地嘅晚餐係下午五點幾返屋企食,而呢個時間係上等人嘅tea time。只有上等人先會叫午餐做Lunch,叫晚餐做Dinner。而香港人講嘅下午茶其實真係直譯Afternoon tea 而唔係High tea,同樣都係以前上等人嘅玩意。

十八。麥當勞係香港叫做金拱門M 記,英國人就叫佢Maccies。同埋係英國食完快餐係要自己執枱,唔執係無家教

十九。英國嘅M 記係無Shake shake 薯條同埋脆香雞翼。如果你係黎英國讀大學,係英國M 記係收銀叫套餐嘅話可以憑大學學生卡換個免費嘅麥旋風或者Cheeseburger,我以前食親都一係加個麥旋風,一係拎個Cheeseburger 俾啲homeless,劫富濟貧

------------------------
請前往以下Google doc 重溫舊文archive: shorturl.at/kuDKO
此金剛棒請勿quote/回覆 ,有咩問請直接留comment
有陽光唔大風嘅話其實幾舒服
一無陽光就勁凍
呢個真,一入夜就要加返件褸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞