英國生活雜談/攻略/你問我答 (含資料整合) (5)

1001 回覆
30 Like 3 Dislike
https://www.info.gov.hk/gia/general/202109/19/P2021091900682.htm

政府將更新新冠疫苗接種紀錄以配合國際入境規定

政府今日(九月十九日)宣布,食物及衞生局正着手更新本港的新冠疫苗接種紀錄,以配合國際入境規定,包括符合英國政府最新的疫苗紀錄要求。

英國政府最新公布,由英國時間十月四日凌晨四時起,英國將更改國際入境規定,英格蘭現行採用的紅、黃、綠三級制只會保留紅色名單。除擁有英國居留權者外,抵英前10日內曾到訪紅色名單地區的人士不可入境。

現時,香港屬綠色名單。在經修訂的制度下,由香港前往英格蘭的人士須在入境前14日或以前,已在認可地區的相關衞生當局完成接種指定的2019冠狀病毒病疫苗,方可免除隔離。他們在入境第二日須接受病毒測試。另外,在新修訂的制度下,相關疫苗接種紀錄須列出有關人士的出生日期。未完成接種者抵英後則須自我隔離10日,並在入境第二日及第八日接受病毒測試。

政府發言人表示:「特區政府已知悉英國政府就入境英格蘭的新規定,包括獲認可2019冠狀病毒病疫苗接種紀錄須包括出生日期的要求。食物及衞生局正着手處理在疫苗接種紀錄加上出生日期的安排,務求符合英國政府的最新要求。待相關安排落實,將再公布詳情。」

2021年9月19日(星期日)
香港時間17時46分
10月4日後先做就得意
已經打左有你得整過張
10月5先法國返英國
咁應該係包1年sim

英國好多野都係續約貴過轉新contract
電話/寛頻,水電,車保

通常完約都去格價網例如confused.com睇轉邊間
我自己就每年轉一次
慳得就慳

我住果度 兩個月都無電費單

無account no 又開唔到網上ac 睇

Email 問間電力公司自己個ac no 又唔覆

想問會唔會有問題
新入住轉energy公司?
有咩野唔對路直接打電話啦,email十世都唔覆
雖則打電話都要預等半粒鐘,但起碼即刻幫你 check個account係咪active
你拎住張pay as you go可以去任何一間上台
我之前喺香港買咗張3
想用返同一個電話number
上網喺vodafone上台
唔使去門市搞架呢啲
1. 唔介意俾貴d,平盤多人搶
2. 預繳半年租

我大約一星期就租到
佢一日就話做完reference check
係英國想買番DONKI啲酒係咪無可能
no lah我嗰陣冇漫遊plan,佢煩到我block咗佢電話,都冇人上過嚟搵我,何況如果你打算100%守規矩上唔上嚟都唔關你事,要唔守嘅咪揀啲聰明啲嘅時間出去囉
如果租shareflat嘅話唔洗一個星期都租到
真?搵agent 幫手?
請問巴打租一間屋自己住? 預繳半年係咪都多業主接受?
唔係,同屋企人住
應該係,我都係第一次試租
我主動話預繳半年租,業主就accept
要俾銀行statement,有錢應該唔係問題
Mr Tobin said sex could be purchased from around 430 premises across Suffolk.

“In Ipswich there is quite a thriving off-street sex industry,” he added.
--------------------------------------------

19才子: A nation of prostitute
想問

移民英國住滿183日係稅務居民,係唔係姐係喺183日內匯過去英國嘅錢都唔洗計稅?

定係入境報關時話左係幾多就幾多?
咩牌子?
Suntory啲果汁酒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞