英國生活雜談/攻略/你問我答 (含資料整合) (5)

1001 回覆
30 Like 3 Dislike
嘩 好長盡
唔該巴打

者係年薪低 就算用help to buy
首期都要大份d 先過到銀行過關
1,不是所有二手都需要裝修

2,舊樓裝修如果只是油油補窿換地毯呢啲非結構嘢,只需樓貨3-5%,或更少

3,真係要大修嗰啲樓又唔會賣“正常二手價”,可能70% -80%,所以同新樓一來一回係50%差價,要比應該咁比法,否則都唔有咁多renovator食差價賺錢
歐洲人可以用歐洲牌開工,香港人考咗牌先講啦
咪寫左係週 weekly 175 full pension
會有通脹調整

唔夠35年就計番你交左幾多年

其實巴打真係寫得好詳細㗎啦
你再重新睇一次
我幾年前都有申請佢 equity loan. 我會將來申請remortgage 睇下可唔可以搵筆錢出嚟還政府嘅loan
呢個都好似幾common嘅做法
我想問下點註冊gp架
搵下邊間GP近你/啱心水
https://www.nhs.uk/service-search/find-a-gp
以前我係直接去間GP拎form填
而家因為Covid大部份GP都唔俾walk in
你可以打電話/email問佢點註冊
我鳩估會叫你download張GSM1 form填完寄俾佢
https://www.gov.uk/government/publications/gms1
可以呀,我一陣得閒開電腦搞
巴打我Copy 左你呢個comment 落個document ([十。二] 買屋)
已落Reference
3 for 2 同3 for £2 係唔同。3 for 2 係指買二送一(Buy 2 get 1 free, 兩件嘅價錢買三件貨品),3 for £2 係指三件貨品賣兩鎊。
想問吓一條友租屋住share flat 有咩要留意
除左一般睇樓嘅嘢,最緊要係睇其餘住戶嘅衛生情況
好奇一問,一個月2000鎊夠唔夠兩個人生活,打算租間850鎊一個月既apartment,水電煤上網Council tax 350,仲有800 for 衣食行。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞